Gebruiker:Natuur12/Vinod Subramaniam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vinod Subramaniam
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboren Madras, 1967
Religie Gereformeerd
Werkzaamheden
Universiteit Vrije Universiteit Amsterdam Universiteit Twente
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Vinod Subramaniam (Madras, 1967) is een uit India afkomstig theoretisch natuurkundige. Hij is verbonden als hoogleraar aan de Universiteit van Twente en in september 2015 is hij aangesteld als rector magnificus aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in de eiwitbiofysica.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Subramaniam heeft elektrotechniek gestudeerd aan Cornell University waarna hij in 1996 promoveerde in de technische natuurkunde aan de Universiteit van Michigan op het onderwerp laserspectroscopie voor eiwitonderzoek. Vervolgens werkte hij voor verschillende wetenschappelijke instituten waaronder het Max Planck Instituut totdat hij in 2002 de overstap maakte naar AstraZeneca in het Verenigd Koninkrijk waar hij aan de slag ging als senior onderzoeker. In 2004 werd hij aangesteld als hoogleraar aan de Nanobiophysics group van de Universiteit Twente. Zijn oratie vond in 2007 plaats.

In 2011 werd hij benoemt tot bijzonder hoogleraar Nanoscale Imaging aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Het jaar erop is hij aangesteld als de wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde. Hij verruilde deze positie voor een aanstelling als wetenschappelijk directeur van het FOM-instituut AMOLF. Na deze overstap bleef hij enkel aan als onbezoldigd hoogleraar aan de Universiteit Twente. Op 1 september 2015 is hij aangesteld als rector magnificus aan de Vrije Universiteit Amsterdam waarmee hij Frank van der Duyn Schouten opvolgt.

Publicaties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

  • V. Subramaniam (2007). Biophysics of Protein Misfolding, Universiteit van Twente (inaugurele rede)
  • V. Subramaniam (1996). Application of time-resolved Tryptophan phosphoresence spectroscopy to protein folding studies, Universiteit van Michigan (proefschrift)

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Frank van der Duyn Schouten
Rector magnificus van de Vrije Universiteit Amsterdam
2015-heden