VROOOM

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

VROOOM is een hoofdstuk apart in de geschiedenis van de Britse groep King Crimson (hierna KC). Na Three of a Perfect Pair ging ieder zijns weegs en had iedereen zo zijn eigen problemen op te lossen. Op 7 januari 1994 wordt dan het plan opgevat om KC een nieuw leven in te blazen; de oprichting van deze MK5 vindt plaats op 18 april 1994. De opnamen van VROOOM vinden plaats te Woodstock (New York) in de Applehead Studios.
VROOOM staat voor de onvermijdelijke en meedogenloze voortgang, alles uit het verleden meesleurend.

The VROOOM Sessions[bewerken]

The VROOOM Sessions
Demoalbum van King Crimson
Uitgebracht oktober 1999
Opgenomen april/mei 1994
Genre King Crimson
Duur 51:00
Label(s) KCCC 8
Producent(en) David Singleton, Alex R. Mundy
Chronologie
1999
Live in San Francisco
  1999
The VROOOM Sessions
  2000
Live in Denver Summit
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Dit is een album in de reeks van fanclubuitgaven van KC. Tot oktober 1999 waren alleen live-opnames verschenen; dit is het eerste album dat is opgenomen in de studio. Het album bestaat uit probeersels en gedachtenkronkels van de heren om uiteindelijk tot een album te komen. De MK5 bestaat uit het door Fripp geïntroduceerde dubbeltrio:

Tracks[bewerken]

De opnames bestaan uit repetities voordat de definitieve albumopnames begonnen en twee opnames toen de plaatopnames al van start waren gegaan:

 1. Bass Groove (21 april);
 2. Fashionable (20 april);
 3. Monster Jam (opnamedag 4 mei);
 4. Slow mellow (26 april);
 5. Krim 3 (26 april);
 6. Funky Jam (opnamedag 4 mei);
 7. Bill & Tony (28 april);
 8. No Question asked (23 april);
 9. Adrian’s Clouds (22 april);
 10. Calliope (23 april);
 11. One Time (28 april);
 12. Booga Looga (23 april).

Wat wel vaker bij dit soort albums speelt is dat ook de onderlinge opmerkingen zijn opgenomen. Als je die buiten beschouwing laat, kan je zeggen dat er een instrumentaal album is afgeleverd door KC. Door alleen de muziek of gedeelten daarvan te laten horen, zou je haast niet zeggen dat KC hier aan het werk is. De eerste tracks laten KC van hun jazzrock-kant zien; track (2) zou zo maar op een funkalbum terecht kunnen komen. Geen van de tracks zijn in onveranderde vorm op het album terechtgekomen; One Time komt er nog het dichtst bij.

VROOOM[bewerken]

VROOOM
Ep van King Crimson
Uitgebracht november 1994
Opgenomen mei 1994
Genre King Crimson
Duur 31:04
Label(s) Discipline Global Music
Producent(en) King Crimson
Chronologie
1984
Three of a Perfect Pair
  1994
VROOOM
  1995
THRAK
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Op 4 mei 1994 beginnen dan de definitieve opnamen voor wat later een ep zou worden; VROOOM wordt de opmaat voor THRAK. De opnamen duren 3 dagen, dus 7 mei is alles achter de rug; van 7 tot 22 juli wordt er gemixt.

Musici[bewerken]

Zie boven.

Composities[bewerken]

 1. VROOOM; (7:19)
 2. Sex Sleep Eat Drink Dream (4:42)
 3. Cage (1:35)
 4. Thrak (7:18)
 5. When I say stop, continue (5:18);
 6. One Time (4:28)

Beginnende luisteraars wacht een verrassing; de ep start qua geluid niet; als je dan naar de volumeregeling grijpt, barst VROOOM los. Er zit dus een verborgen track op deze ep. Dat verklaart ook het verschil in totale tijdsduur zoals vermeld in het staatje en het totaal aan minuten en seconden, als vermeld achter de composities. De muziek is moeilijk te omschrijven. Het is een logische ontwikkeling na de albums hiervoor, het album klinkt nerveuzer en neigt af en toe naar hardrock, maar dan wel de melodieuze stroming daarin; tevens nog wat jazzinvloeden en natuurlijk de dreigende soundscapes van Fripp die boven de muziek blijven hangen.

Trivia[bewerken]

De track VROOOM blijkt later in twee stukken te vallen; het eigenlijke VROOOM met een Coda.