Van Ittersum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wapen van de familie Van Ittersum

Van Ittersum is een adellijke familie in Nederland.

Geschiedenis[bewerken]

De familie Van Ittersum is een oud Overijssels riddermatig geslacht. Reeds sinds de middeleeuwen zijn de Van Ittersums beschreven geweest in de Ridderschap van Overijssel. Later zijn er twee takken ontstaan, de Utrechtse en de Zwolse tak. In 1819, 1825 en 1829 werd aan de verschillende leden van dit geslacht de adellijke titel baron toegekend.

Heden ten dage bezit de familie de historische buitenplaats 't Rozendael en het landgoed 't Rozendael-'t Nijenhuis in Heino. Op de Algemene Begraafplaats Meppelerstraatweg in Zwolle bezit de familie een grafkelder.

Ook in Rijssen woonde er een familie van Ittersum. Wanneer is niet precies te zeggen, maar rond 1730. Ze waren eigenaar van de havezate 'de Oosterhof'. Het is nu veranderd in een museum. Deze familie hadden een herenbank en graf in de Schildkerk te Rijssen. Ook nu nog is er in de Schildkerk een grafmonument te zien waarop alle wapens van deze familie te zien zijn. Bovenaan staan 2 grote wapens, waaronder het wapen van Frederika van Ittersum. Zie ook Wikipediapagina 'Schildkerk'.

Grafmonument Frederika van Ittersum in de Schildkerk

Wapen van de familie Van Ittersum[bewerken]

De familie Van Ittersum bezit vele wapens(, ook te zien op de afbeelding van het grafmonument van Frederika Van Ittersum). Het belangrijkste wapen was het wapen met de 3 ezelskoppen. Dit wapen behoorde al van oorsprong tot de familie Van Ittersum, en is op meerdere plaatsen te zien waar de familie gewoond heeft, of waar de familie eigenaar van was.

Stichting Baron van Ittersum Fonds[bewerken]

In de Brigittenstraat 22 in Utrecht woonde jarenlang mr. Frederik Alexander Robert Arnold baron van Ittersum met zijn vrouw jonkvrouw R.J.A. Sandberg en hun zoon ir. F.A.R.A. baron van Ittersum. Hieraan herinnert nog een steen in de muur van het huis. Het huis aan de Brigittenstraat is nog steeds in bezit van de familie, thans in de constructie van een stichting, de Stichting Baron van Ittersum Fonds.

Enkele telgen[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • A.M.K.W. van Ittersum en F.A.S.A. van Ittersum, Iets over den oorsprong, naam en het wapen van het geslacht Van Ittersum, Nijmegen 1903.
  • A.J.Gevers en A.J.Mensema, Van Ittersum. Kroniek van een Overijssels adellijk geslacht, Zwolle 2009.