Van Reigersbergenstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Van Reigersbergenstraat
De van Reigersbergenstraat gezien naar het zuiden, mei 2017
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Amsterdam-West
Wijk Frederik Hendrikbuurt
Begin Tweede Hugo de Grootstraat
Eind Hugo de Grootgracht
Postcode 1052
Algemene informatie
Genoemd naar Maria van Reigersberch
Naam sinds 20 januari 1886
Openbaar vervoer tram 3, bus 18 en 80

De Van Reigersbergenstraat is een straat in de Frederik Hendrikbuurt in Amsterdam-West. De straat is per raadsbesluit van 20 januari 1886 vernoemd naar Maria van Reigersberch echtgenoot van Hugo de Groot.[1]

De straat ligt in een gebied dat tussen de 17e eeuw en het begin van de 20e eeuw lag in de 'Zaagmolenbuurt'. Er stonden vele molens voor het zagen van hout ten behoeve van de scheepsbouw en woningbouw. In 1877 werd het gebied dat lag in de gemeente Nieuwer Amstel geannexeerd door Amsterdam en bestemd voor bedrijvigheid met in het Oostelijke gedeelte woningbouw.

De straat bestaat feitelijk uit een negental straten, twee lange straten die evenwijdig Noord-Zuid parallel aan de Kostverlorenvaart lopen van de Tweede Hugo de Grootstraat naar de Hugo de Grootgracht en zeven korte dwarsstraten die Oost-West lopen tussen de Oostelijke en Westelijke lange straat. De Oostelijke lange straat is de oorspronkelijke straat en komt uit op de Hugo de Grootkade.[2] De andere lange straat, en de dwarsstraten, werden pas aangelegd nadat de bedrijvigheid was verdwenen en woningbouw verscheen. De Westelijke lange straat loopt dood op het verzorgingstehuis "Amsta De Werf" dat verscheen op het terrein van de voormalige stadswerf die in 1899 werd overgeplaatst van de Voormalige Stadstimmertuin naar de Van Reigersbergenstraat maar tegenwoordig is deze stadsdeelwerf gevestigd aan de Van Hogendorpstraat. De Katterug (brug nr. 1935) is voor fietsers en voetgangers een verbinding over de Hugo de Grootgracht naar het Bilderdijkpark.

Het voormalige hoofdgebouw van de Maatschappij voor Volkswoningen, nu buurthuis de Reiger

De straat was voor woningzoekende in Amsterdam bekend omdat in 1973 de Gemeentelijke Dienst Herhuisvesting zijn kantoor verhuisde van de Passeerdersgracht naar de van Reigersbergenstraat op huisnummer 2. Hier moesten woningzoekende langskomen om eventueel een woning te bemachtigen of zich te laten inschrijven op de wachtlijst. In 1991 werd het kantoor verplaatst naar de Weesperplein[3] en verscheen op de plek van het kantoor nieuwbouw. Ook de andere bedrijvigheid is grotendeels verdwenen en vervangen door nieuwbouw evenals een deel van de oude woningbouw.

Een van de woonblokken is gebouwd door de Maatschappij voor Volkswoningen en werd in 2016 benoemd tot gemeentelijk monument.

Zie de categorie Van Reigersbergenstraat, Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.