Van Streithagen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huis Streithagen (Strijthagen) te Welten, ook wel Huis Welten genoemd.

Van Streithagen was een Nederlands vrijherengeslacht te Welten onder Heerlen. Ze bezaten huis Streithagen aan de Weltervijver met de Weltermolen. De familie was regionaal een van de voornaamste adellijke geslachten maar stierf in de 17e eeuw uit.

Otto Judenkop tot Streithagen heeft huis Streithagen eerst in leen gehad, zijn zoon Johan koopt het huis het jaar 1386 van Werner van Schaesberg tot Strijthagen van kasteel Strijthagen. In het begin werd de naam Judenkop van Streithagen gebruikt, later ging men zich alleen Streithagen noemen. Otto kreeg twee zonen, waarvan Johan die het huis had gekocht, zes kinderen kreeg. Een zoon van deze Johan was Gehard Judenkop van Streithagen tot Uerfeld. Hij sloot een verdrag het jaar 1434 waarin kwam vast te staan dat zijn erfgenamen in bezit zouden krijgen het huis tot Streithagen en tot Wijnberg.

Gehard Judenkop van Streithagen tot Uerfeld huwde tweemaal. Uit zijn eerste huwelijk met Marij van Caldenborn kreeg hij een zoon:

Uit zijn tweede huwelijk op 1 juli 1440 met Eva van Lieck kreeg hij, zoals het jaar 1488 uit de erfdeling bleek, zes kinderen waaronder Wilhelm en Michael:

  • Wilhelm. Huwde op oudere leeftijd in 1502 met Anna van Ingenhove. Hij werd voogd en stadhouder van het Land van Valkenburg, (1514, 1524, 1530). Op een wapenbord het jaar 1585 gemaakt voor een Wilhelm van Streithagen tot Uerfeld ter gelegenheid van een Gulikse bruiloft stonden de acht wapens van zijn voorouders: Streithagen, Leick, Havert, Osen, Hartman, Driesch, Buck en Velis.
  • Michael. Huwde Margaretha van Hulsberg op 26 juli 1491. Ze kregen een zoon:
    • Johan I. Heer van Oud Valkenburg en stadhouder van het Land van Valkenburg (1531-1560). Hij trouwde op 11 april 1512 met Elisabeth van Pallandt. Ze kregen een zoon:
      • Johan II. Stadhouder en voogd van het Land van Valkenburg en heer van Genhoes in Oud-Valkenburg. Hij trouwde eerst met Sophia van Cortenbach en vervolgens in 1535 met Maria van Ghoor, dochter van Johan van Ghoor, heer van Eys en erfgenaam van Genhoes. Johan II liet Genhoes in het jaar 1539 verbouwen tot het huidige kasteel Genhoes.

Overige telgen[bewerken | brontekst bewerken]