Welten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welten
Wijk van Heerlen
Map - NL - Heerlen - Wijk 36 Welten-Benzenrade - Buurt 01 Welten-Dorp.svg
Kerngegevens
Gemeente Heerlen
Coördinaten 50°52'26"NB, 5°57'54"OL
Oppervlakte 167 ha.  
Inwoners
(2017)
3.610[1]

Welten (Limburgs: Welte) is een wijk binnen de Nederlandse gemeente Heerlen en ligt in het Geleenbeekdal.

Welten kenmerkt zich door het behoud van het dorpse karakter. In vroeger jaren was Welten een boerendorp met een geheel eigen karakter, maar het werd in de loop der jaren opgeslokt door de gemeente Heerlen die, vanwege de explosieve groei voortkomende uit de mijnbouw, uitbreiding zocht. In Welten, aan de rand van het gehucht Benzenrade, ligt ook het ziekenhuis van Heerlen, het Zuyderland Medisch Centrum (voorheen Atrium Medisch Centrum), dat in de jaren 1966 - 1969 is gebouwd als De Wever-Ziekenhuis, en op 14 januari 1969 feestelijk door prinses Beatrix is geopend.

In het dorp bevindt zich een oude kerk, de H. Martinus, uit de 11e eeuw die in de 19e eeuw werd hersteld. Aan de Weltervijver, enkele tientallen meters verderop, bevinden zich de Weltermolen en het woonhuis Strijthagen, een voormalig onderkomen van de in de zeventiende eeuw uitgestorven familie Van Streithagen. In Welten staat ook de Mariakapel.

Op het gebied van onderwijs zijn in Welten basisschool St. Martinus, de Open Universiteit en het Sintermeertencollege gevestigd. Van 2014 tot 2019 had de Open Universiteit een afdeling voor onderzoek in de onderwijswetenschappen genaamd Welten-instituut. RKVV Weltania is de voetbalclub die in Welten zijn thuisbasis heeft.