Vanderlande

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vanderlande Industries B.V.
Logo
Eigendom Vanderlande Industries Holding[1]
Groot­aandeelhouders Toyota Industries Corporation
Motto of slagzin Moving your business forward
Rechtsvorm Besloten vennootschap
Oprichting 1949
Oprichter(s) Eddie van der Lande
Bestuur Remo Brunschwiler (CEO)
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Vlag Noord-Brabant Veghel
Werknemers Meer dan 5.500 wereldwijd (2018)
Producten Bagageafhandelingssystemen, sorteersystemen voor pakketten en automatische magazijnen
Industrie werktuigbouwkunde
Omzet/jaar Gestegen € 1,4 miljard (2018)
Website Vanderlande.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Vanderlande (voorheen Vanderlande Industries) is een internationaal opererende onderneming die transportsystemen voor interne logistiek levert. De hoofdvestiging bevindt zich in het Noord-Brabantse Veghel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf is opgericht in Veghel in 1949 door Eddie van der Lande. Het was een familiebedrijf bestaande uit een machinefabriek en constructiewerkplaats. Men reviseerde weefgetouwen en heeft ook korte tijd weefgetouwen geproduceerd. Het bedrijf maakte ook afvulinstallaties voor butagasflessen, bovenloopkranen, hijstoestellen, transportsystemen voor olievaten en speciale steekwagens voor olievaten, kisten en andere zware objecten.

In 1963 ging Vanderlande een joint venture aan met het Amerikaanse bedrijf Rapistan Incorporated onder de naam Rapistan Lande, vanaf deze tijd ging men de nadruk leggen op interne transportsystemen. Sinds 1971 is het bedrijf gevestigd op het bedrijventerrein De Dubbelen van de gemeente Meierijstad.

Na een managementbuy-out in 1988 kwam de organisatie weer volledig in Nederlandse handen. In datzelfde jaar vond de Lockerbie-aanslag plaats, waarna allerlei beveiligingssystemen, zoals röntgenscanners, aan de bagagetransportsystemen moesten worden toegevoegd. Vanderlande was sinds 1998 in handen van NPM Capital, de investeringsmaatschappij van SHV Holdings.[2]

In maart 2017 werd bekend dat het bedrijf zal worden overgenomen door het Japanse conglomeraat Toyota Industries.[3] Toyota Industries is bereid 140 miljard yen, bijna 1,2 miljard euro, te betalen.[2] De transactie werd op 20 mei 2017 afgerond.[4]

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Na de eeuwwisseling expandeerde het bedrijf snel. Het aantal medewerkers wereldwijd groeide van rond de 1000 naar ruim 5500 in 2018, waarvan een derde in Nederland werkt. Vanderlande is een van de grootste industriële werkgevers van Noord-Brabant geworden.

Het productenpakket bestaat uit systemen voor de afhandeling van goederen in magazijnen en distributiecentra, sorteersystemen voor pakketten en de bagageafhandeling op luchthavens. Op het terrein van bagageafhandeling is het bedrijf wereldwijd marktleider met een aandeel van ruim 30%.[2] Meer dan 600 vliegvelden over de hele wereld zijn voorzien van Vanderlande bagageafhandelingssystemen. Ook op het gebied van sorteersystemen voor pakketten en automatische magazijnen is Vanderlande een belangrijke producent.

Zie de categorie Vanderlande Industries van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.