Naar inhoud springen

Orthops basalis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bdijkstra (overleg | bijdragen) op 17 feb 2020 om 01:10. (fix genegeerde titelweergave)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Orthops basalis
Orthops basalis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Orthops
Fieber, 1858
Soort
Orthops basalis
(Costa, 1853)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Orthops basalis (of variabele dwergschaduwwants) is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Achille Costa in 1853 als Phytocoris basalis.

Uiterlijk

Deze langwerpig ovaalvormige en altijd langvleugelige wants kan ongeveer 4,5 tot 5 mm groot worden en is nogal variabel van kleur. Het lichaam is voorzien van fijne gele beharing en kan donkerbruin met lichtbruine of gele tekening zijn, of donkergeel met bruine of zwarte tekening. Daarin verschilt de wants van de groene dwergschaduwwants (Orthops campestris) die er op lijkt maar meestal groen van kleur is. Het uiteinde van het ondoorzichtige deel van de voorvleugels (cuneus) loopt uit in een zwarte punt. De antennes zijn zwartbruin, de pootjes donkergeel met donkere stekels op de schenen. De variabele dwergschaduwwants kan verward worden met andere dwergschaduwwantsen uit het genus Orthops.

Leefwijze

De soort kent één generatie per jaar en overwintert als volwassen wants. De volwassen wantsen kunnen gevonden worden vanaf juni terwijl ze zuigen aan zaden en bloemen van diverse schermbloemigen.

Leefgebied

De soort komt veel voor in Nederland, overal waar schermbloemigen groeien. Het verspreidingsgebied strekt zich uit van Noord-Amerika, Noord-Afrika tot het Palearctisch gebied (Europa en Azië tot in West-Siberië).

Externe link

  • Kaarten met waarnemingen: