Vaux-sous-Olne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vaux-sous-Olne
Plaats in België Vlag van België
Vaux-sous-Olne (België (hoofdbetekenis))
Vaux-sous-Olne
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Trooz en Olne
Coördinaten 50° 35′ NB, 5° 44′ OL
Detailkaart
Vaux-sous-Olne (Luik (provincie))
Vaux-sous-Olne
Locatie in Luik (provincie)
Portaal  Portaalicoon   België

Vaux-sous-Olne is een plaats die behoort tot de Belgische gemeenten Trooz en Olne en zich bevindt in het dal van de Vaux, tussen Olne en Nessonvaux.

De plaats bestaat uit twee kernen: Grand-Vau (noordelijk) en Petit-Vau (zuidelijk). De "x" in de plaatsnaam duidt op meervoud.

Geschiedenis[bewerken]

Vaux-sous-Olne wordt genoemd in een document van het Sint-Adalbertkapittel, waar dit kapittel een watermolen bezat. Er werd vroeger zink gewonnen op de helling bij de Villa des Hirondelles.

In Vaux-sous-Olne bevond zich vroeger metallurgische industrie, en de Moulin du Ry de Vaux is daar nog een overblijfsel van.

Geologie[bewerken]

In het domein van de Villa des Hirondelles bevinden zich drie karstbronnen. Het water van de Ri des Arondes verdwijnt in het chantoir van La-Falise en verschijnt weer 192 uur later en 720 meter verder in de vorm van een karstbron. De lange duur van het onderaards verblijf wijst op een groot ondergronds waterreservoir.

Ook in het verder weg gelegen Xhendelesse is er een chantoir, waarvan de karstbron zich voor de villa bevindt. Dan is er nog de vijver, die eveneens een karstbron bezit. Waar het water van deze bron vandaan komt is niet zeker.