Naar inhoud springen

Vedermotten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vedermotten
Vijfvingerige vedermot
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Superfamilie:Pterophoroidea
Familie
Pterophoridae
Latreille, 1802
Een vedermot in rust met spanwijdte van ca. 2 cm
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Vedermotten op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De vedermotten (Pterophoridae) zijn een familie van vlinders en de enige familie in de superfamilie Pterophoroidea. De soorten uit deze groep worden gekenmerkt door de diepe insnijdingen in voor- en achtervleugel. Als de vlinder rust zijn de vleugels vaak enigszins opgerold en staan ze van het lichaam af zodat er een T-vorm ontstaat. De vlinders zijn dan goed gecamoufleerd in het grasland waar ze voornamelijk voorkomen.

Waardplanten[bewerken | brontekst bewerken]

Bijna alle vedermotten zijn soortspecifiek op hun waardplant, dat wil zeggen dat de rupsen van de soort gebonden zijn aan slechts een voedselplant. Zo komen de rupsen van Pterophorus pentadactyla en Emmelina monodactyla alleen voor op haagwinde, is Buckleria paludum gebonden aan zonnedauw en komt Stenoptilia pneumonanthes alleen voor op klokjesgentiaan.

Onderfamilies[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland waargenomen soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Merrifieldia spilodactylus en Pselnophorus heterodactyla zijn in Nederland verdwenen. De sneeuwwitte vedermot of vijfvingerige vedermot (Pterophorus pentadactyla) is door zijn helder witte kleur gemakkelijk te herkennen. Het is een van de meest voorkomende vedermotten in Nederland.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]