Veer Maassluis-Rozenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Veerpont Staeldiep

Het Veer Rozenburg-Maassluis is een veerverbinding over het Scheur tussen de plaatsen Rozenburg en Maassluis in Zuid-Holland, Nederland. Het vervoert voetgangers, fietsers, bromfietsers, personenauto's en vrachtauto's.

Veerpont Gorinchem V

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De veerdienst tussen Maeslandtsluys (Maassluis) en Den Briel (het eiland Rozenburg/Blankenburg bestond nog niet), wordt voor het eerst genoemd in de 14e eeuw. De Heer van Voorne liet in het jaar 1332 volgens nog bestaande papieren de renten van de veren van Den Briel na aan zijn echtgenote Elizabeth. Het veer was een belangrijke schakel in de verbinding met de Zuid-Hollandse eilanden en Zeeland.

Rond 1728 zorgde landaanwas in de Maasmonding ervoor dat het Staeldiep werd afgesloten door het nieuwe eiland Rozenburg/Blankenburg. Er kwamen nu twee veren, namelijk Brielle-Rozenburg en Rozenburg-Maeslandtsluys. Het overbruggen van de afstand tussen beide aanlegplaatsen op het eiland Rozenburg vond plaats met een voermans- of wagenveer en duurde bijna een uur.

Veerpont De Hoorn in 1963

Vanaf 1893 werd door de provincie Zuid-Holland een stoomveerboot ingezet op de verbinding Maassluis - Rozenburg. Het was de 'Vitus baron van Heemstra', een boot van 20 ton die tot 1905 dienst deed. De 'Hoofdingenieur van Elzelingen', onderhield van 1930 tot 1960 de verbinding. Dit stoomschip werd in 1950 omgebouwd tot motorschip en kreeg daarna ook radar aan boord. SS 'Gorinchem V' was lange tijd het reserveschip.

In 1961 kwam de koplader 'Hoorn' in dienst, gevolgd door de 'Blankenburg' in 1965 en de 'Staeldiep' in 1970. Toen na de opening van de Botlektunnel in 1980 de vervoersvraag afnam werd de 'Hoorn' verkocht naar Schotland waar ze als MV 'Sound of Sleat' nog decennialang dienstdeed over het gelijknamige water.

Door allerlei infrastructurele maatregelen, waaronder de aanleg van de Beneluxtunnel in 1967, de Hartelbrug, de Harmsenbrug en de Botlektunnel nam het gebruik van het veer af, maar het verkeersaanbod bleef ruim voldoende voor een frequente vaart.

Exploitatie[bewerken | brontekst bewerken]

De provincie Zuid-Holland is opdrachtgever voor de veerdienst die lang werd uitgevoerd door rederij Van der Schuyt, Van den Boom en Stanfries NV. Van 2008 tot en met 2017 nam Connexxion het over. Sinds 1 januari 2018 is de exploitatie na een aanbesteding opgedragen aan Ottevanger OV en in 2019 heeft de Swets Group de veerdienst overgenomen. Samen met het Driehoeksveer en het Rhoonsveer.

De twee veerponten van het type koplader die de veerdienst onderhouden zijn eigendom van de provincie Zuid-Holland. De "Blankenburg" uit 1965 heeft een capaciteit van 43 personenauto's en maximaal 380 personen en de "Staeldiep" uit 1970 heeft een capaciteit van 39 personenauto's en maximaal 380 personen.

Een enkele overtocht met een personenauto kost in 2021 € 4,65, een voetganger betaalt € 0,95 en met een fiets, brommer of scooter betaalt men € 1,45. Sinds de zomer van 2020 kan de vaarprijs in verband met de coronapandemie niet meer contant aan boord worden voldaan, betalingen kunnen enkel gemaakt worden bij automaten aan de wal.

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 2013 stemde de Tweede Kamer in met een voorstel om de autosnelweg A24 met de Blankenburgtunnel aan te leggen. Dit zal na realisatie ervan gevolgen hebben voor de veerdienst. Aanleg van deze tunnel begon in voorjaar 2019.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Staeldiep (ship, 1970) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.