Verenigd Koninkrijk van Portugal, Brazilië en de Algarve

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reino Unido de Portugal, Brasil e Algarves
Verenigd Koninkrijk van Portugal, Brazilië en Algarve
 Koloniaal Brazilië
 Koninkrijk Portugal
1815 – 1825 Keizerrijk Brazilië 
Koninkrijk Portugal 
Flag of the United Kingdom of Portugal, Brazil, and the Algarves.svg Coat of arms of the United Kingdom of Portugal, Brazil and the Algarves.svg
(Details) (Details)
Kaart
Portuguese empire 1800.png
Algemene gegevens
Hoofdstad Rio de Janeiro
Regering
Regeringsvorm Koninkrijk
Dynastie Bragança
Staatshoofd Koning

Het Verenigd Koninkrijk van Portugal, Brazilië en Algarve was een monarchie bestaande uit Portugal, Brazilië en Algarve. Buiten de voornoemde gebieden behoorden ook de kolonies, zoals verschillende eilandengroepen, vestigingen in India en Angola en Mozambique tot het koninkrijk.

Het koninkrijk ontstond nadat koning Johan VI naar zijn kolonie Brazilië verhuisde toen Napoleon oorlog voerde met Portugal. Brazilië kreeg de status koninkrijk en werd verenigd met Portugal en Algarve op 16 december 1815. Door de politieke instabiliteit in Europa verklaarden vele Spaanse kolonies in Zuid-Amerika zich onafhankelijk en ook Brazilië volgde dit voorbeeld in 1822. Peter I, de zoon van Johan VI werd de eerste keizer van het land.

Staatshoofden[bewerken]

Afbeelding Staatshoofd Vanaf Tot Opmerkingen
27- Rainha reinante D. Maria I - A Louca.jpg Maria I 1815 1816 Zij was de dochter van koning Jozef I. Maria was getrouwd met koning Peter III.
Domingos Sequeira - D. João VI.jpg Johan I 1816 1825 Hij was de stichter van het Verenigd Koninkrijk, in de periode dat hij prins-regent was van Portugal. Hij was koning van Portugal als Johan VI. Hij was gehuwd met de Spaanse infante Charlotte Joachime.

Externe links[bewerken]