Huis Bragança

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wapen van het huis Bragança

Het huis Bragança was een dynastie die over Portugal regeerde van 1640 tot 1936. Het geslacht stamt af van Hendrik van Bourgondië (-1112), die gehuwd was met Teresa, dochter van Alfonso VI van Castilië, en die het bestuur over Portugal kreeg toegewezen van zijn schoonvader. Hendriks afstammeling, Peter I van Portugal, kreeg een natuurlijke zoon Johan, die koning van Portugal werd na het uitsterven van de wettelijke lijn. Het hertogdom Bragança werd in 1442 door Alfons V van Portugal gecreëerd voor zijn oom Alfons, de hertog van Barcelos, een natuurlijke zoon van Johan I van Portugal, en in de jaren die volgden groeiden de Braganças uit tot één van de rijkste families in Portugal, met veel invloed aan het koninklijk hof. Aan het eind van de 15e eeuw werd deze macht door koning Johan II ingeperkt door het hertogdom te annexeren en de hertog te laten executeren.

Het koninklijke Huis Aviz stierf uit in 1580 en het bestuur van Portugal kwam bij de Spaanse Habsburgers. Een afstammeling van Alfons leidde in 1640 een revolte tegen Filips III van Spanje en werd zelf koning van Portugal als Johan IV. Afstammelingen van de Braganças trouwden met veel van de andere koningshuizen in Europa, onder andere het Huis Stuart in Engeland en het Huis Bourbon in Spanje. De Braganças bleven aan de macht in Portugal totdat in 1908 koning Karel I en zijn erfgenaam vermoord werden, en men in 1910 de Portugese republiek uitriep (sinds 1853 Huis Bragança-Saksen-Coburg en Gotha).

De huidige Portugese troonpretendent en Hoofd van de Koninklijke Familie is Duarte Pio van Bragança, een achterkleinzoon van koning Michaël I.

Koningen van Portugal uit het Huis Bragança[bewerken]

Verwantschap tussen het Huis Aviz en Bragança[bewerken]

                           
Philippa van Lancaster

X Johan I
koning van Portugal
& Agnes Pirez

Alfons I
hertog van BragançaEduard
koning van Portugal

Jan
hertog van Beja


X

X


Isabella


Ferdinand I
hertog van BragançaAlfons V
koning van Portugal

Ferdinand
hertog van Viseu


X

X


Beatrix


Johan II
koning van Portugal

Emanuel I
koning van Portugal

IsabellaX

Ferdinand II
hertog van Bragança

Jacob I
hertog van BragançaJohan III
koning van Portugal

Hendrik I
koning van Portugal

Eduard
hertog van Guimaraes

X

Isabella


Theodosius I
hertog van Bragança


Sebastiaan I
koning van Portugal

CatharinaX

Johan I
hertog van Bragança


Johan IV
hertog van Bragança
koning van Portugal

Gerelateerde onderwerpen[bewerken]