Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Nederlandse Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) is opgericht in 1995 met het doel om de kapitaalmarkt te verduurzamen. Een markt die naast financiële criteria ook rekening houdt met sociale en milieucriteria. De VBDO maakt multinationals en beleggers bewust van hun bijdrage aan een duurzame kapitaalmarkt. Dit doet de vereniging door hen te wijzen op maatschappelijke verantwoordelijkheid.

De kapitaalmarkt bestaat voor de VBDO uit meerdere partijen. Aan de ene kant zijn er de beleggers, zowel institutionele als particuliere. Aan de andere kant zijn er de ondernemingen waarin wordt belegd. De VBDO beweegt beide partijen tot meer duurzaamheid.

Duurzaam ondernemen[bewerken]

De VBDO stelt sinds 1995 vragen over duurzaamheid op de aandeelhoudersvergaderingen van beursgenoteerde bedrijven.

Duurzaam beleggen[bewerken]

De vereniging doet jaarlijks onderzoek naar het verantwoord beleggingsbeleid van grote beleggers zoals: pensioenfondsen, verzekeraars, goede doelen en kerkelijke instellingen. Jaarlijks doet zij onderzoek naar het marktaandeel van duurzaam sparen en beleggen onder particulieren in Nederland.

Organisatie[bewerken]

Directie[bewerken]

De organisatie is in 1995 door Piet Sprengers opgericht. In 2006 nam Giuseppe van der Helm het van hem over. Sinds 1 maart 2016 is Angélique Laskewitz directeur van de VBDO.

Bestuur[bewerken]

Het bestuur van de VBDO bestaat uit:

Externe links[bewerken]