Vereniging van Staatsburgeressen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RonaldB (overleg | bijdragen) op 2 feb 2017 om 15:02. (Wijzigingen door 217.100.34.194 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Paulbe)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Affiche van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht uit 1918
Demonstratie van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht (Amsterdam, 1914)

De (Nederlandsche) Vereeniging van Staatsburgeressen was een Nederlandse belangenvereniging voor vrouwenrechten. De vereniging was in 1894 door Wilhelmina Drucker opgericht als de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht maar na de uiteindelijke invoering van het vrouwenkiesrecht in 1919 werd de naam in 1920 gewijzigd in de Vereeniging van Staatsburgeressen.

Zoals de naam al deed vermoeden zette de vereniging zich in haar beginjaren voornamelijk in ter bevordering van het vrouwenkiesrecht. Hiertoe ging zij tweemaal op audiëntie bij de Koningin en werden brieven geschreven naar parlementariërs. In 1907 ontstond er een (gematigder) afsplitsing van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht, de Nederlandsche Bond voor Vrouwenkiesrecht. Via enkele fusies zouden deze twee takken weer bijeenkomen in 1930 (zie hieronder).

Toen de wet gewijzigd was in 1919 en vrouwenkiesrecht een feit, werd de strijd voor vrouwenemancipatie voortgezet en werd onder de nieuwe naam gepleit voor meer zelfstandigheid voor de vrouw, hoewel de nadruk bleef liggen op haar rol binnen het gezin. Ook werden organisaties aangeschreven om vrouwen in hoge functies te benoemen.

De vereniging heeft enige tijd een maandblad uitgegeven onder de naam Maandblad van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht en later Maandblad van de Nederlandsche Vereeniging van Staatsburgeressen. Na de fusie werd dit voortgezet onder de naam Maandblad van de Nederlandsche Vereeniging voor Vrouwenbelangen en Gelijk Staatsburgerschap.

De vereniging werd bestuurd door een Hoofdbestuur (9-13 leden) en daarbinnen een Dagelijks Bestuur (presidente, vicepresidente, secretaresse en penningmeesteres) dat voornamelijk schriftelijk overlegde. Per stad of streek kon een afdeling worden opgericht wanneer daar voldoende belangstelling voor was. Bestuursleden mochten mannen zijn, maar het Dagelijks Bestuur moest uit vrouwen bestaan.

In 1930 fuseerde de vereniging met de Nederlandsche Unie voor Vrouwenbelangen tot de Nederlandse Vereniging voor Vrouwenbelangen en Gelijk Staatsburgerschap.

Bestuursleden

Een (niet uitputtende) lijst van bestuursleden: