Verpakkingenbelasting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op 1 januari 2008 is in Nederland de verpakkingenbelasting ingevoerd. Bedrijven die verpakkingen of verpakte producten voor de eerste keer op de Nederlandse markt brengen, moeten deze indirecte belasting betalen. Hoe meer een verpakking het milieu belast, hoe meer belasting een bedrijf betaalt. Deze belasting is vervolgens op 1 januari 2013 weer ingetrokken en vervangen door een systeem van verplichte afvalbeheersbijdragen over verpakkingen aan de stichting Afvalfonds Verpakkingen.

Reden voor invoering[bewerken]

Het kabinet wil dat de afvalberg krimpt, door belasting te heffen op verpakkingen hoopt men dat bedrijven vaker zullen kiezen voor minder verpakking of verpakkingen die minder belastend zijn voor het milieu. De verpakkingenbelasting maakt deel uit van het Belastingplan 2008 en werd toentertijd gepresenteerd als vergroenende maatregel. De verpakkingenbelasting is gebaseerd op het verpakkingenbesluit uit 2006. Ondernemers betaalden altijd al heffingen voor afval, de heffingen die ondernemers voorheen betaalden voor recycling van afval zijn vanaf 2008 samengebracht in de verpakkingenbelasting. Het totale bedrag is wel verhoogd met de verpakkingenbelasting.

Wat levert het op?[bewerken]

Bovenop alle andere afvalheffingen moet de verpakkingenbelasting nog eens zo’n 365 miljoen euro per jaar gaan opleveren. In 2008 moet deze belastingmaatregel zo'n 240-280 miljoen euro opleveren.[1] Daarna gaan de tarieven omhoog en moet de opbrengst stijgen naar het eerdergenoemde bedrag. De belastingdienst hanteert voor 2008 iets lagere tarieven om de inflatie te beperken. Zo'n 120 miljoen euro van dit bedrag gaat naar het Afvalfonds en wordt gebruikt voor recycling en het bestrijden van zwerfafval.[2] De rest van het bedrag gaat naar de algemene middelen, de schatkist dus.

Aanmelden[bewerken]

Ongeveer 8000 bedrijven ontvingen in januari 2008 een brief van de Belastingdienst omdat zij waarschijnlijk verpakkingenbelasting moesten gaan betalen. Deze bedrijven moesten zich vervolgens aanmelden bij de Belastingdienst alvorens aangifte te kunnen doen. Aanmelden kon met een aanmeldcode die bedrijven later toegestuurd kregen of zelf moesten aanvragen. Aanmelden kan op de website van de Belastingdienst. Ondernemers kunnen zelf nagaan of ze verpakkingenbelasting moeten betalen met het 'Hulpmiddel Verpakkingenbelasting' dat ook op de site van de Belastingdienst te vinden is.

Tarieven[bewerken]

Het bedrag dat ondernemers moeten betalen is afhankelijk van de verpakkingen die gebruikt worden. De verpakkingenbelasting maakt onderscheid tussen primaire en niet primaire verpakkingen. Primaire verpakkingen zijn verpakkingen die om consumentenproduct zitten zoals een blikje bij bier of een maaltijdverpakking. Secundaire en tertiaire verpakkingen zijn verpakkingen die een aantal producten bijeen houden, zoals een display of een omdoos. Het tarief voor primaire verpakkingen is hoger dan voor andere verpakkingen. Ook maakt het uit welk materiaal gebruikt is: hoe milieuvriendelijker het materiaal, hoe lager het tarief. Het laagste tarief voor primaire verpakkingen is € 0,0228 per kilo (hout) en het hoogste tarief is € 0,5731 per kilo (aluminium). De tarieven zijn te vinden op de site van de Belastingdienst.

Vrijstellingen[bewerken]

Over de eerste 15.000 kilo verpakkingen wordt geen belasting geheven. Bedrijven die per jaar deze hoeveelheid of minder op de Nederlandse markt brengen, hoeven geen aangifte te doen en geen administratie bij te houden. Ze moeten echter wel aan kunnen tonen dat ze onder de 15.000 kilo blijven. Bedrijven die meer dan 15.000 kilo verpakking op de Nederlandse markt brengen, moeten aangifte doen en een administratie bijhouden. Over de eerste 15.000 kilo afval betalen ook zij geen belasting.

Voorschotten[bewerken]

De verpakkingenbelasting werkt met voorschotten, bedrijven moeten dus schatten hoeveel verpakkingsmateriaal ze op de markt denken te brengen. Daarover betalen ze een voorschot. Bedrijven moeten dat voorlopige bedrag per kwartaal betalen. Na afloop van een jaar, maar uiterlijk 31 maart, moet aangifte van de werkelijk verschuldigde verpakkingenbelasting gedaan worden. De betaalde voorschotten worden met de aangifte verrekend. In 2008 moeten belastingplichtige bedrijven vóór 1 juli 2008 een schattingsopgaaf voor 2008 doen. In het vervolg moet dat voor 1 januari van ieder jaar.

Kritiek[bewerken]

De verpakkingenbelasting gaat ervan uit dat consumenten en producenten door de belasting gaan kiezen voor verpakkingen die het milieu minder belasten. Voor producenten maakt de verpakkingenbelasting echter niet uit, de extra kosten worden 'gewoon' doorberekend aan de consument. Gaat de consumenten dan kiezen voor goedkopere verpakkingen? Ook dat niet. De meeste verpakkingen worden gebruikt voor levensmiddelen en de verkopers van levensmiddelen, de supermarkten, hebben ervoor gekozen vrijwel alle prijzen met 1% te verhogen. Voor het milieu maakt het dus niet uit, de schatkist wordt alleen voller en de consument armer.[3] De meeste supermarktketens, waaronder Albert Heijn, berekenen de verpakkingsbelasting vanaf 1 mei 2008 door aan de consument. De prijzen stegen hierdoor gemiddeld één procent.[4] De stijging van de prijzen veroorzaakte beroering in de Tweede Kamer, onder meer bij het CDA en de SP. De PvdA verwacht dat "de consument bedrijven onder druk zal zetten overbodige verpakkingen achterwege te laten."[5] Daar ziet het echter niet naar uit omdat consumenten moeilijk een vuist kunnen maken en de supermarkten niet voor de belastingverhoging op willen draaien.

Omdat producenten en wederverkopers de opslag doorberekenen aan hun klanten, gaan zij er financieel niet op achteruit. Wel vergt het bijhouden van een 'verpakkingenadministratie' veel inspanning, hetgeen haaks staat op het streven van het kabinet om de administratieve lastendruk voor ondernemers te verlichten.[6]

Externe link[bewerken]