Victor Gilbert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Victor Gabriël Gilbert

Victor Gabriël Gilbert (Parijs, 13 februari 1847 - aldaar, 21 juli 1935) was een Frans kunstschilder. Hij werkte in de academische traditie en werd het meest bekend door zijn genrewerken, vaak stadstaferelen.

Leven[bewerken]

Gilbert in zijn atelier (ca. 1885-1890).

Gilbert vertoonde in zijn kindertijd een technische begaafdheid in tekenen, maar zijn ouders konden geen kunstopleiding voor hem betalen. Hij ging een tijd in de leer was bij decorateur-schilder Paul Adam, waarna hij opleidingen volgde aan de École de La Ville de Paris, maar verder geldt hij grotendeels als autodidact.

Gilbert moest doorgaans hard werken om aan de kost te komen en richtte zich in de keuze van zijn onderwerpen op de heersende smaak van de beau monde van de Belle Époque. Hij schilderde in een realistische stijl, conform de geldende academische traditie. Hij maakte naam als genreschilder en registreerde vooral het leven in de grote stad, vaak Parijs, maar bijvoorbeeld ook in Luik. Vaak schilderde hij marktplaatsen en straathandelaren, met name op en rondom Les Halles. Daarbij had hij een voorliefde voor bloemen, die zijn werken vaak van kleurige accenten voorzagen. Onder invloed van het impressionisme werd zijn werk allengs lichter.

Begonnen als broodschilder zou Gilbert altijd bijzonder productief blijven, hoewel hij vanaf midden jaren 1870 door zijn toenemende populariteit en de steun van kunsthandelaar Paul Martin financieel in betere doen raakte. Hij exposeerde vanaf 1873 regelmatig in de Parijse salon. Tijdens expositie van 1889 won hij een gouden medaille. In 1897 werd hij opgenomen in het Legioen van Eer en in 1926 won hij de Prix Bonnat. Na 1890 werd zijn werk soms als gedateerd beschouwd en paste hij zijn stijl en themakeuzes regelmatig aan. In toenemende mate zou hij zich toeleggen op de portretteerkunst.

Gilbert overleed in 1935, 88 jaar oud. Zijn werk is thans te zien in diverse Franse musea, waaronder het Musée des Beaux-Arts de Bordeaux. Ook in het Hotel du Louvre hangen diverse werken van zijn hand.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Denis, Rafael Cordoso & Trodd, Colin (redactie): Art and the Academy in the Nineteenth Century. (2000). Rutgers University Press. ISBN 0-8135-2795-3

Externe links[bewerken]