Victor II van Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Victor II van Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym
1767-1812
Vorst van Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym
Periode 1806-1812
Voorganger Karel Lodewijk
Opvolger Frederik
Vader Karel Lodewijk van Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym
Moeder Eleonora van Solms-Braunfels

Victor II Karel Frederik van Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym (Heerlijkheid Schaumburg, 2 november 1767 - aldaar, 22 april 1812) was van 1806 tot aan zijn dood de vierde vorst van Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym. Hij behoorde tot het huis Ascaniërs.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Victor II was de oudste zoon van vorst Karel Lodewijk van Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym uit diens tweede huwelijk met Eleonora, dochter van vorst Frederik Willem van Solms-Braunfels. In 1806 volgde hij zijn vader op als vorst van Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym.

Hij overleed in april 1812 op 44-jarige leeftijd, zonder mannelijke nakomelingen. Zijn 71-jarige ongehuwde oom Frederik volgde hem op, maar die overleed hetzelfde jaar. Dit betekende het uitsterven van de mannelijke lijn van het huis Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym. Victors bezittingen in Nassau, waaronder Schaumburg en Holzappel, werden geërfd door zijn oudste dochter Hermine, die ze in het huis Habsburg bracht. Zijn bezittingen in Anhalt werden het voorwerp van een rechtsstrijd, waarbij in 1828 beslist werd ten gunste van hertog Alexius Frederik Christiaan van Anhalt-Bernburg.

Huwelijk en nakomelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 oktober 1793 huwde Victor II met Amalia van Nassau-Weilburg (1776-1841), dochter van vorst Karel Christiaan van Nassau-Weilburg. Ze kregen vier dochters: