Karel Christiaan van Nassau-Weilburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Karel Christiaan
1735-1788
Karel Christiaan en Carolina op hun huwelijk
Karel Christiaan en Carolina op hun huwelijk
Vorst van Nassau-Weilburg
Periode 1753-1788
Voorganger Karel August
Opvolger Frederik Willem
Vader Karel August van Nassau-Weilburg
Moeder Augusta Frederika Wilhelmina van Nassau-Idstein
Dynastie Nassau-Weilburg
Stamboom.png Stamboom

Karel Christiaan (Weilburg, 16 januari 1735 - Münster-Dreisen, 28 november 1788) was van 1753 tot 1788 vorst van Nassau-Weilburg. Hij was tevens militair en diplomaat in dienst van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en was onder andere militair gouverneur van Maastricht en Bergen op Zoom.

Levensbeschrijving[bewerken]

Karel Christiaan was de zoon van vorst Karel August van Nassau-Weilburg en Augusta Frederika Wilhelmina van Nassau-Idstein. Hij volgde zijn vader in 1753 op en sloot in 1783 een 'Erbverein' met Nassau-Saarbrücken, Nassau-Usingen en Nassau-Dietz die de eenheid en onvervreemdbaarheid van Nassau bepaalde en het eerstgeboorterecht erkende, waarbij de verschillende linies bij uitsterven elkaars ambten zouden erven (zoals na de dood van koning Willem III in Luxemburg zou gebeuren).

Op 5 maart 1760 huwde hij te Den Haag Carolina van Oranje-Nassau (1743-1787), de zuster van stadhouder Willem V. Aangezien zijn echtgenote in het geval van een minderjarig overlijden van Willem V in aanmerking kwam voor het stadhouderschap, vestigden zij zich in Den Haag aan het Korte Voorhout in een door Pieter de Swart ontworpen stadspaleis, de huidige Koninklijke Schouwburg. Nadat Willem V meerderjarig was geworden, resideerden Karel Christiaan en Carolina te Weilburg en Kirchheimbolanden.

Karel Christiaan was generaal der infanterie in Staatse dienst en was tevens militair gouverneur van Maastricht (1772-1781) en van Bergen op Zoom (1773-1784?). In Maastricht liet hij onder andere het bestaande gouvernementspaleis in 1777 vernieuwen. Na zijn benoeming tot veldmaarschalk van de Boven-Rijnse Kreits vroeg hij in 1784 aan de Staten-Generaal om hem van zijn Staatse functies te ontheffen. In 1787 voerde hij vergeefs onderhandelingen met de patriotten.

Karel Christiaan van Nassau-Weilburg en Carolina van Oranje-Nassau hadden vijftien kinderen. Na haar dood, sloot hij in het jaar van zijn overlijden een morganatisch huwelijk met Barbara Giessen von Kirchheim. Hij stierf in 1788 en werd opgevolgd door zijn oudste nog levende zoon Frederik Willem.

Nageslacht[bewerken]

Uit zijn huwelijk met Carolina werden de volgende kinderen geboren:

Voorganger:
Hobbe Esaias van Aylva
Gouverneur van Maastricht
1772 - 1781
Opvolger:
Frederik van Hessen-Kassel