Naar inhoud springen

Henriëtte van Nassau-Weilburg (1780-1857)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Henriëtte van Nassau-Weilburg

Henriëtte van Nassau-Weilburg (Kirchheimbolanden, 22 april 1780[1] - Kirchheim unter Teck, 2 januari 1857)[2] was de zesde en jongste dochter van vorst Karel Christiaan van Nassau-Weilburg en prinses Carolina van Oranje-Nassau,[3][4][5] dochter van prins Willem IV van Oranje-Nassau en prinses Anna van Hannover.[3][4][5][6][7]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat Henriëtte vroeg beide ouders verloren had, groeide ze op onder de hoede van haar oudste broer Frederik Willem. Haar echtgenoot was eerst officier in Pruisische dienst en vanaf 1800 generaal in Russische dienst. Zijn carrière bracht veranderende woonplaatsen met zich mee; Henriëtte vergezelde haar man voortdurend. Dienovereenkomstig bracht ze haar vijf kinderen op vijf verschillende plaatsen ter wereld.

Na onzekere jaren, waarin haar echtgenoot veel schulden maakte, bestemde zijn broer, koning Frederik I van Württemberg, vanaf 1811 Slot Kirchheim als permanente woonplaats van het gezin. Na de dood van haar echtgenoot ontwikkelde Henriette een sterke sociale betrokkenheid, die de stad Kirchheim tot vandaag vormt. Op haar verzoek was Albert Knapp, een geëngageerde vertegenwoordiger van het piëtisme, meerdere jaren predikant in Kirchheim unter Teck.

Veel sociale instellingen, zoals een kleuterschool (1838), het ziekenhuis (1840) of de vrijwillige brandweer, zijn op haar initiatief ontstaan. Ter gelegenheid van haar 150-jarige sterfdag heeft de stad Henriëtte in 2007 geëerd met een tentoonstelling. Henriëtte ontving het grootkruis van de Russische Orde van de Heilige Catharina.[8]

Huwelijk en kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Henriëtte huwde te Schloss Eremitage bij Bayreuth op 28 januari 1797[9] met hertog Lodewijk Frederik Alexander van Württemberg (Treptow an der Rega, 30 augustus 1756[4][10][11] - Kirchheim unter Teck, 20 september 1817).[4][10][11] Het huwelijk gold volgens sommige berichten als harmonieus.
Uit dit huwelijk werden de volgde kinderen geboren:[10][11]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Henriëtte van Nassau-Weilburg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.