Jozef Anton Johan van Oostenrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aartshertog Jozef, geschilderd door Johann Nepomuk Höfel

Jozef Anton Johan (Florence (Italië), 9 maart 1776Boeda (Hongarije), 13 januari 1847), aartshertog van Oostenrijk, prins van Toscane, was lid van het Huis van Habsburg-Lotharingen. Hij was de zoon van keizer Leopold II en Maria Louisa van Spanje. Hij kreeg bij zijn geboorte de titel “Zijne Keizerlijke en Koninklijke Hoogheid Aartshertog van Oostenrijk”.

Huwelijk en gezin[bewerken]

Eerste huwelijk[bewerken]

Jozef trouwde drie keer. Zijn eerste huwelijk was op 30 oktober 1799 in Sint-Petersburg, Rusland, met aartshertogin Alexandra Paulowna van Rusland, dochter van tsaar Paul I. Ze kregen één dochter, Alexandrine, die bij haar geboorte op 8 maart 1801 overleed. Alexandra Paulowna stierf een paar dagen later, op 16 maart, ze was toen pas 17 jaar oud.

Tweede huwelijk[bewerken]

Zijn tweede huwelijk was op 30 augustus 1815 in Schaumburg met prinses Hermine van Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym, de oudste dochter van vorst Victor II van Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym en Amalia van Nassau-Weilburg. Toen zijn schoonvader stierf, had die geen mannelijke nakomelingen. Hierdoor kwamen diens bezittingen in handen van Jozef. Hermine stierf op 14 september 1817 op 19-jarige leeftijd in het kraambed. Ze beviel toen van een tweeling:

  • Hermine Amalie Marie (1817-1842), ze werd moeder-overste van een vrouwenklooster in Praag
  • Stefan Frans Victor (1817-1867), hij had een legercarrière en stierf ongehuwd

Derde huwelijk[bewerken]

Jozef trouwde voor de derde keer op 24 augustus 1819 in Kirchheim unter Teck met Maria Dorothea van Württemberg, een dochter van Lodewijk van Württemberg en Henriëtte van Nassau-Weilburg. Jozef en Maria Dorothea kregen vijf kinderen:

Hij had een carrière in het Hongaarse en Oostenrijkse leger en was gouverneur van Hongarije. Hij werd in 1796, na de dood van zijn oudere broer aartshertog Alexander, tot paltsgraaf van Hongarije benoemd. Hij stierf op 70-jarige leeftijd te Boeda, Hongarije.