Alexander van Oostenrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aartshertog Alexander Leopold van Oostenrijk

Alexander van Oostenrijk (Florence, Italië, 14 augustus 1772 - Laxenburg, Oostenrijk, 12 juli 1795) was een aartshertog van Oostenrijk en een prins van het groothertogdom Toscane. Hij was een telg uit het huis Habsburg-Lotharingen.

Alexander werd geboren als Alexander Leopold Johan Jozef. Hij was de vierde zoon en het zesde kind van de latere keizer Leopold II en Maria Louisa van Spanje. Zijn grootouders aan vaderskant waren keizer Frans I Stefan en keizerin Maria Theresia. Zijn grootouders aan moederskant waren koning Karel III van Spanje en koningin Maria Amalia van Saksen. Toen Alexanders vader in 1790 diens broer, keizer Jozef II, als keizer opvolgde van het Heilige Roomse Rijk werd Alexander benoemd tot regent van Hongarije.

Alexander Leopold stierf zeer plotseling; hij kwam door verbranding om het leven bij de voorbereiding van een groot vuurwerk op het Laxenburg Paleis. Het vuurwerk was bedoeld als cadeautje voor zijn schoonzusje, keizerin Maria Theresia van Bourbon-Sicilië, de vrouw van Alexanders broer, keizer Frans II. Hij werd als regent van Hongarije opgevolgd door zijn jongere broer, aartshertog Jozef. Hij stierf ongehuwd en kinderloos.