Homburg (Saarland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Homburg (Saar))
Homburg
Stad in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Homburg
Homburg (Saarland)
Homburg
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Saarland Saarland
Landkreis Saarpfalz-Kreis
Coördinaten 49° 19′ NB, 07° 20′ OL
Algemeen
Oppervlakte 82,61 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
41.790
(506 inw./km²)
Hoogte 233 m
Burgemeester Rüdiger Schneidewind (SPD)
Overig
Postcode 66424
Netnummers 06841,
06848 (Einöd, Wörschweiler)
Kenteken HOM
Stad 9 stadsdelen
Gemeentenr. 10 0 45 114
Website www.homburg.de
Locatie van Homburg in Saarpfalz-Kreis
Kaart van Homburg
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Homburg (Paltsisch: Humborch) is een gemeente in de Duitse deelstaat Saarland. Het is de Kreisstadt van de Saarpfalz-Kreis. De stad telt 41.790 inwoners.[1]

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Homburg bestaat uit Homburg-Stadt en tien stadsdelen: Beeden, Bruchhof-Sanddorf, Einöd, Erbach, Jägersburg, Kirrberg, Reiskirchen, Schwarzenacker, Schwarzenbach en Wörschweiler.

Naburige plaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

De stad ligt direct ten zuiden van de Bundesautobahn 6 Saarbrücken - Kaiserslautern, met dicht bij de stad afrit 9, en ten noorden van de Bundesautobahn 8, met afrit 30 in stadsdeel Einöd. Door de gemeente lopen verder de Bundesstraße 40 en de Bundesstraße 423.

Economie, hoger onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Het industriële concern Robert Bosch AG exploiteert te Homburg drie fabrieken van motor- en machine-onderdelen. Eén soortgelijke fabriek te Homburg, geëxploiteerd door de Schäffler-Gruppe, van o.a. automotor-onderdelen, had rond 2015 2.500 werknemers.

In de stad staat een fabriek van Michelin, waar vrachtautobanden worden gemaakt.

Bekend is ook de bierbrouwerij Karlsberg Brauerei.

In Homburg is Dr. Theiss gevestigd, een onderneming die natuurcosmetica e.d. maakt en verhandelt, waaronder een bekende goudsbloemenzalf.

De Universiteit van Saarland, met hoofdzetel te Saarbrücken, is ten dele in Homburg gevestigd. Het betreft hier o.a. de medische faculteit met het bijbehorende academische ziekenhuis. Dit complex is zeer uitgestrekt, en ligt te midden van bos.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Schlossberg stond reeds in de 13e eeuw het kasteel Hohenburg, waarvan de plaatsnaam Homburg vrijwel zeker een verbastering is.[bron?] In 1330 verleende keizer Lodewijk de Beier de aan de voet van dit kasteel ontstane nederzetting stadsrechten. Het kasteel ging aan het eind van de 17e eeuw na een aanval door Franse soldaten verloren.

Hertog Karel II August van Palts-Zweibrücken liet in 1778 voor zichzelf bij Bruchhof-Sanddorf, één van de weelderigste paleizen van geheel Duitsland,[bron?] Kasteel Karlshof, bouwen. Het was in 1788 voltooid. Lang heeft dit lustslot er niet gestaan. In 1793 werd het, toen Franse revolutionaire troepen de streek veroverden, verwoest.

Homburg werd aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, in maart 1945, door geallieerde vliegtuigen gebombardeerd en daarbij deels verwoest.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de stad ligt de Schlossberg met daarop een kasteelruïne, en in de berg een aantal door winning van zandsteen ontstane kunstmatige grotten.

Homburg beschikt over een oudheidkundig museum, het Römermuseum Schwarzenacker. Het bestaat uit een voormalig landhuis uit 1725, het Edelhaus, met een collectie Romeinse oudheden, en een buitenterrein, waar zich een gedeeltelijk gereconstrueerd Romeins stadje (Vicus) bevindt.

Zeer bezienswaardig zijn de ruïnes en de gedeeltelijk gereconstrueerde tuinen van Kasteel Karlsberg, in het stadsdeel Bruchhof-Sanddorf.

Homburg heeft een omgeving met veel bos, waar veel mogelijkheden zijn voor, ook meerdaagse, wandeltochten, o.a. naar het nabijgelegen Paltserwoud.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Homburg, Saarland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.