Vikings (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vikings
Vikings-logo.png
Genre Historisch drama
Speelduur 44 min.
Bedenker Michael Hirst
Hoofdrollen Travis Fimmel
Katheryn Winnick
Clive Standen
Alyssa Sutherland
Gustaf Skarsgård
Alexander Ludwig
Linus Roache
Alex Høgh Anderson
Jordan Patrick Smith
Peter Franzen
Regie Ken Girotti
Ciaran Donnelly
Johan Renck
Kari Skogland
Jeff Woolnough
Scenario Michael Hirst
Muziek Trevor Morris
Land van oorsprong Vlag van Ierland Ierland
Vlag van Canada Canada
Taal Engels
Productie
Producent Steve Wakefield
Keith Thompson
Eliza Mellor
Uitzendingen
Start 3 maart 2013
Afleveringen 79
Seizoenen 6
Netwerk of omroep Vlag van de Verenigde Staten History
Zender Vlag van CanadaVlag van de Verenigde Staten History
Vlag van België Q2
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Vikings is een Iers-Canadese historische dramaserie uit 2013, gebaseerd op de saga's van de viking Ragnar Lodbrok. De reeks werd geschreven en gemaakt door Michael Hirst voor de Amerikaanse zender History. De opnames gebeurden grotendeels in Ierland. In maart 2013 kende de reeks zijn première op deze zender in Canada en de Verenigde Staten. Eind augustus 2014 was de Belgische première op de Vlaamse zender Q2. Vanaf januari 2015 werd de serie in Nederland vertoond door de zender FOX. De première van de afleveringen vindt in Nederland plaats op de betaalzender Film1. De tweede helft van seizoen 5 ging hier 27 december 2018 van start. In januari 2019 is bekendgemaakt dat de serie na het 6de seizoen stopt.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

De reeks begint aan het begin van het tijdperk van de vikingen, rond het einde van de 8e eeuw, in Scandinavië. De mannen van het Kattegat worden jaarlijks op rooftocht naar het oosten gestuurd door de earl (graaf) Haraldson. Boer Ragnar heeft echter verhalen gehoord over de "grote schatten" die in het westen te rapen vallen en wil eens graag die kant op. Van een reiziger heeft hij ook een zonnewijzer en -steen gekregen om op koers te blijven in open zee. Haraldson verbiedt het echter en dus bouwt Ragnars vriend en scheepsbouwer Floki heimelijk een langboot voor hem. Ragnar gaat tegen de wil van Haraldson in op zoek naar de veelbelovende landen en stuit zo op Engeland. Wanneer hij echter terugkeert bemerkt hij dat de graaf niet blij is met zijn wilde plannen en hem wil laten terechtstellen, Daarom geeft Ragnar de buit aan Haraldson. Ragnar blijft ondanks alles nog altijd zijn wilde plannen houden, waardoor er een confrontatie is tussen hem en de graaf, hierdoor daagt Ragnar de graaf uit tot een gevecht en doordat hij wint en Haraldson doodt, wordt hij zo zelf de graaf van Kattegat. Hierna gaat hij meermaals op plundertocht naar Engeland waar zijn rooftocht uiteindelijk wordt stopgezet door koning Egbert van Wessex. Later wordt Ragnar zelfs koning als hij de voormalige koning doodt. Ragnar besluit hierna verder door te gaan plunderen in Frankia (Frankrijk), waar zijn broer Rollo, die na een plundering achterblijft, later tegen hem samenspant en als hertog de stad Parijs verdedigt.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van Vikings voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Historische juistheid[bewerken | brontekst bewerken]

De serie vangt aan met een volwassen Ragnar a.d. 793. Het Beleg van Parijs waarin graaf Odo de verdediging leidde, vond pas ruim 90 jaar later plaats. Wel plunderde Ragnar de stad Parijs, maar dat was in 845.[1] Rollo is een welgedocumenteerde leider van de Vikingen maar werd pas rond 846 geboren. De figuur van Ragnar Lodbrok is vooral op een aantal Sagen gebaseerd, maar heeft mogelijk een historische kern van waarheid.

Critici wijzen op historische onjuistheden in de manier waarop de serie de vikinggemeenschap verbeeldt. Earl (graaf) Haraldson wordt neergezet als een alleenheerser in plaats van democratisch leider [2]. Verder is de veronderstelde onwetendheid omtrent het bestaan van Engeland en Ierland discutabel en wordt in de serie veelvuldig de doodstraf voltrokken in plaats van vogelvrijverklaring (skoggangr) [3].

Koning Ælla voltrekt executies in een slangenkuil vol tropische wurgslangen. Landschappen in Zuid-Scandinavië tonen overgeëxploiteerd grasland en productiebossen.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Scandinavië

Engeland

Frankia