Viktor Zalgaller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
V.A. Zalgaller, Rehovot, Israël, Sep. 2006.

Viktor Abramovitsj Zalgaller (Hebreeuws: ויקטור אבּרמוביץ' זלגלר, Russisch: Виктор Абрамович Залгаллер), (Parfino (oblast Novgorod), 25 december 1920) is een Russische wiskundige op het gebied van de meetkunde en de optimalisatie. Hij is vooral bekend vanwege zijn resultaten over convexe veelvlakken, lineaire en dynamische programmering, isoperimetrie en differentiaalmeetkunde.

Viktor Zalgaller stond in het begin van zijn werkzame leven onder invloed van Aleksandr Aleksandrov en Leonid Kantorovitsj. Met beiden publiceerde hij gezamenlijke artikelen. Zijn latere werk Geometric Inequalities ("geometische ongelijkheden"; samen met Joeri Boerago) is nog steeds de belangrijkste bron op dat gebied. In 1969 bewees hij het vermoeden van Norman Johnson dat er precies 92 Johnson-lichamen bestaan.

Zalgaller woonde het grootste deel van zijn leven in Sint-Petersburg, waar hij studeerde en werkte aan de Staatsuniversiteit van Leningrad en het Steklov-instituut voor wiskunde (afdeling Sint-Petersburg).

In de vroege jaren tachtig was Grigori Perelman een van zijn studenten.

In 1999 emigreerde hij naar Israël.

Referenties[bewerken]

  • V.A. Aleksandrov, et al. Viktor Abramovich Zalgaller (on his 80th birthday), Russian Mathematical Surveys, Vol. 56 (2001), 1013–1014 (zie hier voor de Russische versie).
  • Yu.D. Burago, et al. Viktor Abramovich Zalgaller (on his 80th birthday), J. Math. Sci. (N. Y.) J. Math. Sci. (N.Y.) Vol. 119 (2004), 129–132 (zie hier voor de Russische versie).
  • M.Z. Solomyak, A few words about Viktor Abramovich Zalgaller, J. Math. Sci. (N.Y.) Vol. 119 (2004), 138–140.
  • Lijst van artikelen door V.A. Zalgaller, beschikbaar hier (vooral in het Russisch).

Externe links[bewerken]