Viktoria-Luise-Platz (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
U-Bahn.svg
Viktoria-Luise-Platz
Toegangsportaal op het plein
Algemeen
Lijnen U4Berlin U4.svg
Opening 1 december 1910
Route
Lijn Richting Volgend station
Berlin U4.svg Nollendorfplatz Nollendorfplatz
Berlin U4.svg Innsbrucker Platz Bayerischer Platz
Ligging
Stadsdeel Schöneberg
Coördinaten 52° 30′ NB, 13° 21′ OL
Viktoria-Luise-Platz (metro van Berlijn)
Viktoria-Luise-Platz

Locatie van het metrostation Viktoria-Luise-Platz

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Viktoria-Luise-Platz is een station van de metro van Berlijn, gelegen onder de Motzstraße en de Viktoria-Luise-Platz in het Berlijnse stadsdeel Schöneberg. Het metrostation werd geopend op 1 december 1910 als onderdeel van de Schöneberger U-Bahn, die de toen nog zelfstandige stad Schöneberg zelf had aangelegd. Tegenwoordig wordt deze lijn aangeduid als U4. Station Viktoria-Luise-Platz geniet de monumentenstatus.[1]

Station Viktoria-Luise-Platz ligt direct onder de straat en werd ontworpen door de architect Ernst Denecke.[2] Aan beide uiteinden van het eilandperron bevinden zich uitgangen, waarvan de westelijke leidt naar de Viktoria-Luise-Platz en de oostelijke (toegevoegd in 2001) naar de middenberm van de Motzstraße.

Het relatief smalle perron

De perronhal, gedomineerd door groene tinten, en de gedecoreerde ingang (afgebroken en heropgebouwd in 1996) aan de Viktoria-Luise-Platz hebben hun oorspronkelijke ontwerp behouden. Het station staat dan ook op de monumentenlijst.

In tegenstelling tot de andere stations van de U4 is de stationsnaam in station Viktoria-Luise-Platz aangebracht op geëmailleerde borden. Deze borden vervingen kort voor de opening de oorspronkelijke tegeltableaus, waarop foutief Vikoria-Luisen-Platz te lezen was.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Vermelding van het station op de monumentenlijst
  2. Bianca Bongiorno : Verkehrsdenkmale in Berlin : Die Bahnhöfe der Berliner Hoch- und Untergrundbahn. Berlijn : Michael Imhof Verlag, 2008. p. 127. ISBN 978-3-86568-292-5

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie U-Bahnhof Viktoria-Luise-Platz (Berlin).