Villa Farnese

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Villa Farnese gezien vanaf de zuidoostkant

Villa Farnese, ook bekend als Palazzo Farnese of Villa Caprarola, is een monumentale Italiaanse villa van grote allure die dateert uit de late renaissance. De villa is gelegen in Caprarola, in de provincie Viterbo, in het noorden van de regio Lazio, ongeveer 50 kilometer ten noordwesten van Rome.

Villa Farnese in Caprarola moet niet verward worden met twee andere bouwwerken uit de Renaissance die beide in Rome staan: Palazzo Farnese (ook Villa Farnese wordt soms Palazzo Farnese genoemd) en Villa Farnesina.

Geschiedenis[bewerken]

De opdrachtgever tot de bouw van Villa Farnese en tevens de naamgever ervan, was de kunstlievende kardinaal Alessandro Farnese (5 oktober 1520 - 2 maart 1589), een telg uit het Huis Farnese, waaruit vele wereldlijke en kerkelijke leiders zijn voortgekomen. De ontwerper was Giacomo Barozzi da Vignola, een van de beroemdste architecten en schrijvers over bouwkunst van de late renaissance. De renaissancevilla werd gebouwd tussen 1559 en 1575 en is nog vrijwel in oorspronkelijke staat.

De plattegrond van Villa Farnese is vijfhoekig. Ook de omringende tuinen zijn monumentaal. Het bijgebouw is een van de woningen van de Italiaanse president. Het hoofdgebouw is publiek toegankelijk.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]