Vincent van Rossem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vincent van Rossem
Vincent van Rossem (geheel links) met zijn broer en zus, 2017.
Vincent van Rossem (geheel links) met zijn broer en zus, 2017.
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Vincent Theodore van Rossem
Geboortedatum 24 februari 1950
Nationaliteit Nederlands
Werkzaamheden
Vakgebied Architectuurhistoricus
Universiteit Universiteit van Amsterdam
Proefschrift Het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam. Geschiedenis en ontwerp. (1991)
Beroep Architectuurhistoricus, presentator
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Vincent Theodore van Rossem (Wageningen, 24 februari 1950) is een Nederlands architectuurhistoricus, presentator en emeritus hoogleraar. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de architectuur vanaf de 19e eeuw, in het bijzonder van die van de stad Amsterdam.

Levensloop[bewerken]

Van Rossem is lid van het geslacht Van Rossem en groeide op in Wageningen, als jongste in een gezin met drie kinderen. Zijn vader Gerard van Rossem (1919-1990) werkte als entomoloog bij de Plantenziektenkundige Dienst en was kunstenaar; zijn grootvader was prof. dr. ir. Arnold van Rossem (1887-1982). Hij is een broer van de Utrechtse hoogleraar Maarten van Rossem.

Academische loopbaan[bewerken]

Van Rossem was sinds 1997 als architectuurhistoricus werkzaam bij het Bureau Monumenten & Archeologie. Hij promoveerde in 1991 cum laude aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Het Algemeen uitbreidingsplan van Amsterdam. Geschiedenis en ontwerp. Per 1 mei 2009 werd Van Rossem aan dezelfde universiteit benoemd tot onbezoldigd gewoon hoogleraar Monumenten en stedenbouwkundige vraagstukken van de periode sinds de 19e eeuw, in het bijzonder in de stad Amsterdam, aan de Faculteit der Geesteswetenschappen. Zijn openbare les hield hij op 26 februari 2010.

Prof. dr. V.T. van Rossem ging op 14 mei 2015 met emeritaat.[1]

Televisie[bewerken]

Vanaf 6 februari 2015 is hij samen met zijn broer Maarten, historicus, en zus Mary, bijgenaamd Sis, kunsthistorica, te zien in het programma Hier zijn de Van Rossems[2] van de NTR op NPO 2. Het is een programma waar zij met hun drieën een bezoek brengen aan steden in Nederland, België en Duitsland en daar vertellen over objecten in die steden.

Met broer Maarten is Van Rossem vanaf 24 oktober 2019 te zien in het programma Broeders in Berlijn. De opzet is vrijwel hetzelfde als in Hier zijn de van Rossems, alleen nu zonder zus Sis en specifiek gericht op Duitsland.