Visbuurt (Den Helder)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Visbuurt
Wijk van Den Helder
Visbuurt in Den Helder
Kerngegevens
Gemeente Den Helder
Oppervlakte 24 ha.  
Inwoners (2017) 2.515[1]
Overig
Postcode(s) 1781

De Visbuurt, ook wel Pilo of Pilobuurt, is een buurt in de binnenstad van Den Helder. De buurt is in de 19e eeuw ontstaan en is vanouds een volksbuurt.

Naam[bewerken]

De naam Visbuurt verwijst naar het beroep dat de oorspronkelijke bewoners uitoefenden. Toch werkte al in de 19e eeuw lang niet alle inwoners in de visserij. De naam Pilo is afgeleid naar de klederdracht van de havenarbeiders die in deze buurt woonden, zij droegen kleding die half katoen, half linnen was.

Geschiedenis[bewerken]

De Visbuurt is in de 19e eeuw ontstaan, toen Den Helder begon uit te breiden langs het kanaal en de grachten die de historische binnenstad (ten oosten van het huidige centrum) en de marinehaven met elkaar verbonden. De Visbuurt ligt ten zuiden van Willemsoord en was zodoende goed verbonden met de werfterreinen en de visserijhaven.

In de Visbuurt woonden aanvankelijk vooral vissers en havenarbeiders, maar gaandeweg ontwikkelde zich ook een middenstand. De bevolking kwam uit verschillende delen van Nederland. Veel vissers waren zo van oorsprong Urkers. Den Helder had ook een aantrekkingskracht op Friezen en Noord-Hollanders, die op het platteland steeds minder werk vonden en daarom naar de havenstad trokken.

De Visbuurt was een arme volksbuurt. De huisjes waren klein: ze bestonden enkel uit de begane grond, met in de aanbouw een keukentje en boven een zolder. Er was geen riolering in de Visbuurt. De ontlasting werd verzameld in emmers en door de gemeente opgehaald. De levensomstandigheden waren naar moderne maatstaven slecht.

In de Tweede Wereldoorlog werd Den Helder geëvacueerd. Ook de Visbuurters moesten naar andere dorpen en steden uitwijken. Na de oorlog begon de stad weer te groeien en zag men in dat het noodzakelijk was de Visbuurt te moderniseren. In de jaren 60 werd er riolering aangelegd en veel bewoners kozen ervoor hun huizen uit te breiden door er een verdieping bovenop te bouwen. Op deze manier kreeg de Visbuurt zijn huidige aanblik, met de vele dakkapellen en verschillende gevels.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • De Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk, de katholieke kerk in de Visbuurt.
  • De Maranethakerk, tegenwoordig in gebruik als vergaderzaal voor verschillende verenigingen.
  • De oude politiepost, Spoorgracht 41, is nu een woonhuis. De cel is nog in de woning aanwezig.
  • In de Janzenstraat is de oorspronkelijke bebouwing goed bewaard gebleven en gerestaureerd. De huizen hebben hier inmiddels een monumentale status.
  • De Vismarkt is het centrale plein in de buurt.