Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk (Den Helder)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk
De kerk gezien vanuit de Nieuwstraat
De kerk gezien vanuit de Nieuwstraat
Plaats Den Helder
Gebouwd in 1876
Gewijd aan Onbevlekte Ontvangenis van Maria
Monumentale status Gemeentelijk monument
Architectuur
Architect(en) Theo Asseler
Bouwmateriaal baksteen
Stijlperiode Neoromaans
Titelkerk
Bisdom Haarlem-Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk is een rooms-katholieke kerk in Den Helder, die tegenwoordig buiten gebruik is. De kerk staat in de Visbuurt en is beeldbepalend voor de Nieuwstraat, die haaks op de kerk is aangelegd om zo een zichtas te creëren.

Bouw[bewerken]

De Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk is oorspronkelijk gebouwd als bijkerk voor de Petrus-en-Pauluskerk in de binnenstad, met de bedoeling de kerk in de toekomst uit te kunnen breiden en tot hoofdkerk van een nieuwe parochie te benoemen. De nieuwbouw in 1876 was dan ook klein, maar werd zo uitgevoerd dat het gebouw zou kunnen worden vergroot tot een kruisbasiliek. Het ontwerp was van de bekende architect Theo Asseler. Het gebouw heeft zowel gotische als romaanse trekken en is wat dat betreft typisch voor de 19e-eeuwse kerkarchitectuur in Nederland vóór Pierre Cuypers, die net in de tijd van de bouw zijn meer stijlvaste kerken in Amsterdam en Alkmaar zou bouwen.

In de 19e eeuw werd de kerk druk bezocht door de katholieke Visbuurters. Men verwachtte dat stadsuitbreiding ten zuiden van de Visbuurt tot meer aanloop zou leiden. De uitbreidingsplannen bleven dus actueel. In 1884 werd er een torentje op de voorgevel geplaatst.

Buiten gebruik[bewerken]

De verwachte groei bleef uit, zodat het gebouw zijn bescheiden vorm behield. Wel werd de Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk in 1965 nog officieel ingewijd en zo van bijkerk tot parochiekerk gepromoveerd. Het zou een zwanenzang zijn: in 1989 werd bekendgemaakt dat de Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk haar deuren zou sluiten. De ontkerkelijking en de bouw van nieuwe kerken in de moderne woonwijken buiten de binnenstad hadden de kerk overbodig gemaakt. In 1990 werd de laatste mis gehouden, daarna is het gebouw verkocht. De Petrus-en-Pauluskerk is thans de enige katholieke kerk in de Helderse binnenstad.