Vivian den Hollander

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vivian den Hollander
Vivian den Hollander in 2014
Vivian den Hollander in 2014
Algemene informatie
Bijnaam Vivian den Hollander
Volledige naam Vivian Spaans
Geboren 25 oktober 1953, Scheveningen
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep schrijver
Werk
Genre kinderboeken
Dbnl-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Vivian den Hollander, stemopname oktober 2014
Vista-kmixdocked.png
(download·info)

Vivian den Hollander (Scheveningen, 25 oktober 1953) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Biografie[bewerken]

Vivian den Hollander werd in 1953 geboren in Scheveningen als Vivian Spaans. Van jongs af aan wilde zij schrijfster worden. Na de HBS overwoog ze Nederlands of journalistiek te gaan studeren, maar koos uiteindelijk voor de PABO. Na haar studie ging zij lesgeven op een basisschool in Gouda, waar zij veel ideeën voor haar latere werk opdeed. Terwijl zij werkte in het basisonderwijs, begon ze steeds fanatieker kinderverhalen te schrijven. In 1988 werd haar eerste boek, Kiki en Pim een tweeling van drie, uitgegeven. In 1992 verscheen haar boek Alleen beer mocht mee, een aangrijpend verhaal over voormalig Nederlands-Indië. Hierna ging het hard met haar schrijfcarrière. In 2000 zegde zij het onderwijs definitief vaarwel om fulltime schrijfster te worden. Naast schrijven bezoekt ze regelmatig scholen, bibliotheken en boekhandels voor lezingen en presentaties.

Oeuvre[bewerken]

Den Hollander publiceert sinds zij professioneel is gaan schrijven ieder jaar een flink aantal boeken. Een aantal van deze boeken zijn korte zelfleesboeken, gericht op jonge kinderen uit de onderbouw van de basisschool. Van deze boekjes verschijnen regelmatig omnibussen, die meerdere delen van één serie bevatten. Den Hollander werkt tegelijkertijd aan verschillende series met terugkerende verhaalopbouw of personages. Ze is al meerdere malen genomineerd door de Nederlandse Kinderjury.

Enkele van haar bekendste series zijn:

  • Spekkie en Sproet - Serie boeken over twee speurders, gericht op kinderen vanaf 7 jaar (AVI 7) met tekeningen van Juliette de Wit.
  • Lisa en Jimmy - Kleutervoorleesboeken, waarbij in ieder boek een gevoelsthema aan de orde komt zoals naar school gaan, ziek zijn en zwemles, met tekeningen van Dagmar Stam.
  • Seizoensboeken - Vier boeken over de seizoenen voor kleuters met tekeningen van Natascha Stenvert.
  • De Effies - Serie voetbalboeken, gericht op kinderen in groep 3 en 4(vanaf AVI M3) met tekeningen van Saskia Halfmouw.
  • Manege de Roskam - Serie paardrijboeken, gericht op kinderen vanaf groep 4 (AVI M4) met tekeningen van Saskia Halfmouw.
  • Blauw-Wit - Serie voetbalboeken, gericht op kinderen in groep 5 en 6 met tekeningen van Saskia Halfmouw.
  • Swing - Serie balletboeken, gericht op kinderen vanaf groep 4 (AVI M4) met tekeningen van Saskia Halfmouw.
  • Botel Bibalo - Serie boeken over Bart en Bibi, die met hun vader op een oud schip gaan wonen. Hij begint er een botel. Serie gericht op kinderen in groep 5 en 6. Met tekeningen van Juliette de Wit.
  • Supersticks - Serie hockeyboeken, gericht op kinderen in groep 5 en 6 met tekeningen van Saskia Halfmouw.
  • De Kon-Tiki’s - Een AVI-serie voor de beginnende lezer over de belevenissen van kinderen op een kleine school met tekeningen van Gertie Jacquet.

Prijzen en nominaties[bewerken]

Externe links[bewerken]