Vlaanderen (tijdschrift)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlaanderen
Frequentie weekblad
Eerste editie 14 mei 1922
Laatste editie 31 december 1933
Land(en) Vlag van België België
Regio(s) Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Taal Nederlands
Portaal  Portaalicoon   Media

Vlaanderen was een Belgisch Nederlandstalig katholiek en Vlaamsgezind tijdschrift.

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat het tijdschrift Ons Vaderland van het Vlaamsche Front in een diepe crisis was beland werd door Jozef Goossenaerts en Honoré Debusschere een poging ondernomen om een nieuw weekblad op te richten. Hiertoe werd er onderhandeld met Robrecht De Smet, Bob Standaert, Cyriel Verschaeve en de naar Nederland uitgeweken activisten Josué De Decker en Reimond Speleers, allen actief in het Verbond van Vlaamsche Nationalisten De Blauwvoet.

De eerste editie van Vlaanderen verscheen op 14 mei 1922 en werd gedrukt bij Achiel Geerardyn. Het tijdschrift promootte actief een zelfstandig Vlaanderen dat zich zou integreren in Groot-Nederland, evenwel keerde het zich af van zowel het Vlaamsche Front als de ideeën van Joris van Severen. Hierbij werd gehoopt dat uit de internationale crisis een tweede activisme zou ontstaan. Hierdoor belandde het tijdschrift in de invloedssfeer van Robert Oszwald en de ideeën van Arthur Mahraum van de Jungdeutsche Orden. Op 12 januari 1924 volgde de oprichting van een secretariaat te Gent met Hendrik Cayman als sleutelfiguur. Nadat Debusschere in 1925 de financiering van het tijdschrift stopzette en toenadering zocht tot Van Severen kwam Vlaanderen in een crisis, die enkel nog toenam met de oprichting van het weekblad Jong Dietschland. Zowel Cyriel Verschaeve als Odiel Spruytte maakte de overstap naar dit concurrerende tijdschrift.

Vervolgens ging De Smet op zoek naar nieuwe redacteurs die hij vond in nationalistische AKVS-kringen aan de Katholieke Universiteit Leuven, het Dietsch Studentenverbond en bij de clerus. Onder meer Wies Moens, Luc Indestege en Clemens Daenen werden aangetrokken, alsook Jan Brans, Jozef De Langhe en René Lagrou.[1] Ten slotte kwam ook Ward Hermans over van De Schelde. Eind 1933 kwam het tot een fusie met het tijdschrift Jong Dietschland[2] Van 14 januari tot 15 september 1934 werd er vervolgens gepubliceerd onder de titel Vlaanderen-Jong Dietschland.[3]

Bekende (ex-)medewerkers[bewerken | brontekst bewerken]