Naar inhoud springen

Vlag van Abchazië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Abchazië

De vlag van Abchazië (Abchazisch: Аҧсуа абыраҟ) bestaat uit zeven horizontale strepen in de kleuren groen en wit plus linksboven een rood kanton. In dit kanton staat een witte open hand met zeven sterren. Het werd officieel aangenomen op 23 juli 1992.

De open hand symboliseert de natie die het gebied claimt te zijn; de zeven sterren staan voor de zeven Abchazische regio's. Zeven is een heilig nummer voor Abchazen. De zeven groene en witte strepen symboliseren de tolerantie tussen christenen en moslims.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bergrepubliek van de Noordelijke Kaukasus[bewerken | brontekst bewerken]

Vlag van de Bergrepubliek van de Noordelijke Kaukasus, ca. 1917

De Bergrepubliek van de Noordelijke Kaukasus was een staat die in 1917 de onafhankelijkheid uitriep van zowel de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek als de Wit-Russische strijdkrachten tijdens de Russische Burgeroorlog. Het eiste Abchazië op als zijn grondgebied, maar Abchazië werd ook opgeëist en bezet door de Democratische Republiek Georgië. De vermeende vlag van de Bergrepubliek bevat verschillende elementen die later zouden worden opgenomen in de Abchazische vlag, waaronder zeven groen-witte horizontale strepen en een kanton met zeven sterren. In de Noord-Kaukasische vlag vertegenwoordigden de zeven sterren en strepen de regio's Dagestan, Tsjetsjenië-Ingoesjetië, Ossetië, Abchazië, Kabardië, Adygea en Karatsjaj-Balkarië.

Abchazische Socialistische Sovjetrepubliek[bewerken | brontekst bewerken]

Vlag van de Abchazische Socialistische Sovjetrepubliek, 1925-1931

De vlag van de Abchazische Socialistische Sovjetrepubliek werd aangenomen in 1925 toen de Abchazische Socialistische Sovjetrepubliek zijn grondwet ratificeerde. De vlag werd gebruikt tot 1931, toen de Abchazische Socialistische Sovjetrepubliek werd omgevormd tot de Abchazische Autonome Socialistische Sovjetrepubliek met een andere vlag.

Abchazische Autonome Socialistische Sovjetrepubliek[bewerken | brontekst bewerken]

Vlag van de Abchazische ASSR, 1978-1992

De vlag van de Abchazische Autonome Socialistische Sovjetrepubliek werd geïntroduceerd in 1978 en werd gebruikt tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991. De vorige vlag die tussen 1931 en 1978 werd gebruikt was identiek aan de vlag van de Georgische Socialistische Sovjetrepubliek, en in 1978 werd de naam van de Abchazische Autonome Socialistische Sovjetrepubliek toegevoegd, geschreven in het Abchazisch.