Ingoesjetië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Republiek Ingoesjetië
Республика Ингушетия
Autonome republiek in Rusland Vlag van Rusland
Vlag van Republiek Ingoesjetië Wapen van Republiek Ingoesjetië
(Details)
Locatie in Rusland
Kaart
Situering
Federaal district Noordelijke Kaukasus
Economische regio Noord-Kaukasus
Hoofdstad Magas
Algemeen
Oppervlakte 3.685 km² (81e)
(0% water)
Inwoners
(census 2017)
480.699 (73e)
(130,45 inw./km²)
Politiek
President Joenoes-bek Jevkoerov
Premier Ruslan Gagiev
Overig
Officiële talen Russisch, Ingoesjetisch
Religie Islam, Russische orthodoxie
Volkslied Volkslied van Ingoesjetië
Tijdzone UTC+3
ISO 3166-2 RU-IN
Kenteken 06
Officiële website www.ingushetia.ru
Portaal  Portaalicoon   Rusland

Ingoesjetië (Ingoesjetisch: ГӀалгӀай Мохк, Ǧalǧaj Mochk; Russisch: Республика Ингушетия, Respoeblika Ingoesjetia), is een autonome republiek van de Russische Federatie. De republiek bevindt zich in de Noordelijke Kaukasus tussen de buurrepublieken Tsjetsjenië in het oosten en zuiden en Noord-Ossetië in het westen. In termen van gebied is de Republiek de kleinste van Ruslands deelgebieden met uitzondering van de twee federale steden, Moskou en Sint-Petersburg. Het werd opgericht op 4 juni 1992 nadat de Tsjetsjeens-Ingoesjetische ASSR werd opgesplitst in twee. De hoofdstad is sinds juli 2003 Magas (daarvoor: Nazran) en er woonden in 2017 bijna 500.000 mensen op een oppervlakte van bijna 3.685 km². De grootste stad is Nazran.

De naam Ingoesjetië is afgeleid van een oud dorp van Ongoesjt (in 1859 hernoemd tot Tarskaja en in 1944 overgebracht naar Noord-Ossetië ) en de Georgische uitgang- eti , alles bij elkaar betekent "(land) waar de Ingoesjen wonen".

Ingoesjetië is een van de meest onrustige regio's van Rusland. Het militaire conflict in het naburige Tsjetsjenië heeft af en toe gemorst in Ingoesjetië en de republiek is gedestabiliseerd door corruptie, een aantal misdrijven (waaronder ontvoering van en moord op burgers door veiligheidstroepen van de regering, protesten tegen de regering, aanvallen op soldaten en officieren, Russische militaire excessen en een verslechtering van de situatie van de mensenrechten.

Geschiedenis[bewerken]

Kaart van Ingoesjetië

Ingoesjetië is de buurrepubliek van Tsjetsjenië en Ossetië. Ingoesjetië maakt sinds 1810 deel uit van Rusland. Van 1921 tot 1924 was het een onderdeel van de Sovjetrepubliek der Bergvolkeren, die toen werd opgericht in de Kaukasus. De Ingoesjetische autonome oblast werd gevormd in 1924. Van 1934 tot 1992 was het verenigd met het aangrenzende Tsjetsjenië, waarmee het samen de Tsjetsjeens-Ingoesjetische ASSR vormde, met uitzondering van een korte periode gedurende de Tweede Wereldoorlog.

In 1944 werden de Ingoesjen door Stalin beschuldigd van samenwerking met de nazi's (terwijl dat achteraf niet zo bleek te zijn) en hij deporteerde hierop de gehele populatie naar Centraal-Azië. Hun autonome territorium werd opgeheven en het district Prigorodni werd bij Noord-Ossetië gevoegd. Nadat de Ingoesjen in de jaren 50 waren gerehabiliteerd en toestemming hadden gekregen om huiswaarts te keren, bleef Prigorodni deel uitmaken van Noord-Ossetië en de teruggekeerde Ingoesjen kregen te maken met aanzienlijke vijandigheden van de Osseten die zich ondertussen in het gebied hadden gevestigd en de huizen van de Ingoesjen hadden ingepikt.

De spanningen explodeerden na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie; het noordelijke deel van de Kaukasus was de plek waar zich het eerste grootschalige etnische geweld afspeelde, dat de Russische Federatie parten ging spelen. Tsjetsjenië verklaarde zichzelf in 1992 eenzijdig onafhankelijk van Rusland en sindsdien vormt Ingoesjetië een aparte autonome republiek.

Eind oktober 1992 brak een etnisch conflict uit tussen de Ingoesjen en Osseten, waarbij meer dan 600 doden vielen en dat alleen kon worden ingeperkt door de inzet van meer dan 3000 Russische parachutisten. Inzet was het Noord-Ossetische district Prigorodni, dat tot 1944 Ingoesjetisch gebied was geweest, maar bij de gedwongen deportaties aan Noord-Ossetië was toegevoegd.

De in het district woonachtige Ingoesjen werden tijdens de oorlog gedwongen hun huizen te verlaten. Deze vluchtelingen vormen sindsdien een groot probleem voor de Ingoesjetische regering, die al werden geconfronteerd met een woekerende werkloosheid (meer dan 50 %), een zich verergerende ecologische crisis, een hoge concentratie Russische troepen, die hier gelegerd zijn in verband met de oorlog in het aangrenzende Tsjetsjenië en daarbij ook nog een stroom Tsjetsjeense vluchtelingen. Ook al zijn er enkele afspraken gemaakt met Noord-Ossetië over de Ingoesjetische vluchtelingen, het conflict is hiermee nog niet opgelost.

Op 17 augustus 2009 vond er in de stad Nazran een grote zelfmoordaanslag op het hoofdkwartier van de politie plaats. Een vrachtwagen geladen met explosieven explodeerde naast de munitieopslag van de politie. Er vielen 20 doden en meer dan 100 gewonden[1][2].

Grote plaatsen[bewerken]

In Ingoesjetië ligt de grootste Russische plaats die niet de status van stad heeft; stanitsa Ordzjonikidzjevskaja met ruim 64.000 inwoners in 2015.

Grootste plaatsen van Ingoesjetië (cijfers volkstelling 2015)
Plaats Russisch Inwoners   Plaats Russisch Inwoners
Nazran Назрань 109.284   Jandare Яндаре 8 619
Ordzjonikidzjevskaja Орджоникидзевская 64 041   Verchnieje Atsjaloeki Верхние Ачалуки 8 112
Malgobek Малгобек 35 462   Dolakovo Долаково 7 193
Karaboelak Карабулак 31 279   Galasjki Галашки 7 152
Nesterovskaja Нестеровская 22 831   Inarki Инарки 6 514
Ekazjevo Экажево 17 424   Ali-Joert Али-Юрт 6 156
Troitskaja Троицкая 17 333   Magas Магас 5 841
Kantysjevo Кантышево 17 211   Psedach Пседах 5 205
Plijewo Плиево 15 133   Nizjnieje Atsjaloeki Нижние Ачалуки 5 079
Soerchachi Сурхахи 11 660   Srednieje Atsjaloeki Средние Ачалуки 3 365
Sagopsji Сагопши 11 247   Voznesenskaja Вознесенская 1 669

Districten[bewerken]

Districten van Ingoesjetië

K*
H*
M*
N*

Ingoesjetië is naast de vier stedelijke districten Karaboelak (K), Magas (H), Malgobek (M) en Nazran (N) onderverdeeld in vier districten:

Statistische gegevens[bewerken]

Gemeentelijke districten van de Republiek Ingoesjetië
District Russisch Locatie Oppervlakte Inwoners Bestuurlijk centrum
(km²) (2015)[3]
Dzjejrachski Джейрахский zuid 550 2 844 Dzjejrach
Malgobekski Малгобекский noord 600 53 633 Malgobek
Nazranovski Назрановский west 1.200 96 312 Nazran
Soenzjenski Сунженский oost 881 122 095 Ordzjonikidzevskaja

Bevolking[bewerken]

Een oude man leidt zijn vee door de bergen

De Ingoesjen (of Ingoesjeten) zijn nauw verwant aan de Tsjetsjenen en spreken dan ook een aan het Tsjetsjeens verwante taal; Ingoesjetisch (of Ingoesj), die behoort tot de Kaukasische talen en die naast Russisch de officiële taal is binnen het gebied.

Economie[bewerken]

Doordat er weinig natuurlijke hulpbronnen beschikbaar zijn, met uitzondering van mineraalwater, is Ingoesjetië tot een vrije handelszone verheven. De lokale overheid overweegt om het toerisme te ontwikkelen, maar dit is problematisch in verband met de gespannen politieke situatie in de regio.

Externe links[bewerken]

Wikimedia Atlas Zie ook de Atlas van Ingoesjetië op Wikimedia Commons.