Vlag van Yucatán

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Vlag van Yucatan)
Vlag van Yucatán
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van Yucatán
Details
Gebruik Staatsvlag
Verhouding 4:7
Aangenomen 11 september 2023
Kleuren Groen
Wit
Rood
Jurisdictie Yucatán
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De vlag van Yucatán heeft aan de hijszijde een groene verticale baan met vijf witte sterren. De rest van de vlag bestaat uit drie horizontale banen in de kleurencombinatie rood-wit-rood, waarbij de witte baan volgens de meeste bronnen groter is dan een rode, waarbij de hoogte-breedteverhouding van de vlag net als die van de Mexicaanse vlag 4:7 is. De vlag is op 21 augustus 2023 voor het eerst in 182 jaar door de deelstaatautoriteiten gehesen in de hoofdstad van de deelstaat Mérida.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vlag van de Republiek Yucatán[bewerken | brontekst bewerken]

Vlag van de Republiek Yucatán.

In 1841 scheidde Yucatán zich samen met Campeche en Quintana Roo van Mexico af om de Republiek van Yucatán te vormen. De vlag heeft aan de hijszijde een groene verticale baan met vijf witte sterren. De rest van de vlag bestaat uit drie horizontale banen in de kleurencombinatie rood-wit-rood, waarbij de witte baan volgens de meeste bronnen groter is dan een rode. De witte sterren staan voor de vijf departementen van het land: Mérida, Campeche, Valladolid, Izamal en Tekax. De kleuren zijn afkomstig uit de vlag van Mexico.[1] Op 11 september 2023 kreeg de vlag eerherstel als de officiële vlag van de Mexicaanse staat Yucután.

Oude onofficiële vlag van Yucatán[bewerken | brontekst bewerken]

Wapperde vlag van Yucatán.

Behalve de vlag met het staatswapen, en natuurlijk de Mexicaanse nationale vlag, is ook de vlag van de Republiek Yucatán in het Yucateekse straatbeeld te zien. Deze vlag was in de 19e eeuw een separatistisch symbool,[1] maar wordt tegenwoordig vooral als historisch en toeristisch symbool gezien, doorgaans zonder separatistische bedoelingen; het gebruik ervan wordt zelfs gestimuleerd door de staatsoverheid.[2]

De oude onofficiële vlag van 1989 tot 2023 toont het wapen van Yucatán centraal op een witte achtergrond, waarbij de hoogte-breedteverhouding van de vlag net als die van de Mexicaanse vlag 4:7 is.[2]

Net als de meeste andere staten van Mexico[3] heeft Yucatán geen officiële vlag, maar wordt de hier onder (onder) afgebeelde vlag op niet-officiële wijze gebruikt.

De vlag werd op 11 september 2023 het officiële staatssymbool en verving de onofficiële vlag bestaande uit een wapen op een witte achtergrond. Het uitvoerend orgaan van de regering van de staat Yucatán zwaaide na 182 jaar opnieuw met de historische vlag van de Republiek Yucatán.

Vlaggen van gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Flags of the World (2005): Mexico - Republic of Yucatán, geraadpleegd op 29 juli 2007.
  2. a b Flags of the World (2005): Yucatán, Mexico, geraadpleegd op 29 juli 2007.
  3. Flags of the World (2005): Mexico - Constituent states and the Distrito Federal, geraadpleegd op 29 juli 2007.