Vleeskuiken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geslachte vleeskuikens

Een vleeskuiken is een kip die speciaal wordt gehouden voor de vleesproductie.

Vleeskuikensector[bewerken]

Deze bedrijfstak bestaat uit een keten van nauw samenwerkende bedrijven die ieder gespecialiseerd zijn in een bepaald deel van de productie.

Fokkerij[bewerken]

De fokkerij legt de genetische eigenschappen van alle kippen in de kolom vast. Wereldwijd is een beperkt aantal organisaties actief in het fokken van pluimveerassen. Ze zorgen voor nieuw fokmateriaal in de vorm van zogeheten grootouderkippen.

Uit de combinatie van grootouderhennen en -hanen komen broedeieren voort, die naar een broederij gaan. De kuikens die na ongeveer drie weken uit de eieren komen, zijn de ouderdieren.

Iedere fokkerijorganisatie (waarvan er wereldwijd slechts een handvol zijn) heeft eigen lijnen van zuivere fokdieren. Door te selecteren op specifieke eigenschappen ontstaan nieuwe rassen voor de productie van pluimveevlees. Eigenschappen zoals groei en voerefficiëntie zijn belangrijk, maar ook wordt geselecteerd op eigenschappen voor een betere diergezondheid en dierenwelzijn, zoals sterke poten. Door de zuivere lijnen te kruisen ontstaan hybriden. Deze hybride rassen zijn meestal vitaler en produceren beter dan de kippen van de zuivere lijn zelf.

In de pluimveesector wordt geen gebruik gemaakt van de kloontechniek of kunstmatige genetische manipulatie. Vooruitgang in rassen wordt bereikt door zoals hierboven beschreven zuivere lijnen te verbeteren via selectie en door deze te kruisen. Doordat de voortplantingscyclus van pluimvee kort is en relatief veel nakomelingen worden geboren kan op deze wijze snel vooruitgang worden geboekt.

Fok en Vermeerderingsbedrijven[bewerken]

Hier worden hennen en hanen gehouden die door de fokkerij zijn geleverd. De eieren die door de hennen worden gelegd zijn bevrucht en worden broedeieren genoemd. Broederijen zijn gespecialiseerd in het uitbroeden van deze eieren.

De jonge hennen en hanen verblijven vanaf hun geboorte totdat ze achttien tot twintig weken oud zijn op gespecialiseerde opfokbedrijven. Hennen gaan vanaf die leeftijd eieren leggen. Na de opfokperiode worden de dieren naar de fok- en vermeerderingsbedrijven gebracht. Daar worden de hennen samen met de hanen in één stal gehouden, meestal in de verhouding één haan op acht hennen. De hennen worden regelmatig door de hanen ‘getreden’ (zo heet het wanneer kippen paren). De eieren die de hennen vanaf dat moment leggen zijn bevrucht en heten broedeieren.

Broederijen[bewerken]

Na een kwaliteitscontrole worden de binnengebrachte broedeieren in de broederij op broedlades gelegd. Door de eieren te ontsmetten wordt voorkomen dat bacteriën zich tijdens het broedproces vermenigvuldigen en de kuikens besmetten. Vervolgens gaan de broedeieren gedurende achttien dagen in een voorbroedkast met een optimale temperatuur, luchtvochtigheid, luchtcirculatie en CO2 gehalte. Hierna worden de eieren door medewerkers van de broederij ‘geschouwd’. Vastgesteld wordt of het broedei een volgroeid kuiken bevat of niet. Een klein deel van de eieren is namelijk niet bevrucht of soms sterft een embryo tijdens het broedproces. De goedgekeurde eieren komen in een nabroedkast terecht, waar ze na drie dagen uitkomen. Kuikens hebben een speciaal eitandje op de snavel waarmee ze de eierschaal kunnen openbreken. De kuikens worden gescheiden van de schaalresten, geteld en eventueel gevaccineerd. In klimaat gecontroleerde vrachtwagens worden de kuikens vervolgens naar het vleeskuikenbedrijf vervoerd. In de eerste levensdagen verbruiken de kuikens een reserve die ze hebben meegekregen uit de dooierzak.

Vleeskuikenbedrijven[bewerken]

De jonge kuikens komen aan in grondig gereinigde en voorverwarmde stallen, met op de vloer een verse laag strooisel. Vanaf het eerste moment dat de kuikens op het vleeskuikenbedrijf komen tot het moment dat ze het erf verlaten op weg naar de slachterij wordt gestreefd naar optimale omstandigheden. Zo krijgen kuikens voer dat op de leeftijd van de dieren is afgestemd en hebben ze de beschikking over voldoende en schoon drinkwater. Ook het klimaat (temperatuur, luchtcirculatie, etc.) wordt gereguleerd. De lengte van het verblijf van de vleeskuikens op het vleeskuikenbedrijf hangt af van het soort kip. Vleeskuikens die biologisch worden gehouden, worden na ten minste tien weken geslacht. Gangbare kuikens groeien sneller en worden na ongeveer zes weken geslacht. De dieren zijn bij slacht twee tot tweeënhalve kilogram, afhankelijk van de wensen van de afnemer.

De kuikens worden met de hand of machinaal gevangen, in speciale containers geladen en op vrachtwagens geplaatst voor vervoer naar een slachterij.

Slachterijen en Uitsnijderijen[bewerken]

Het grotendeels geautomatiseerde slachtproces staat van het moment van binnenkomst van de dieren tot het moment dat het vlees de slachterij verlaat onder toezicht van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

De containers waarin de vleeskuikens zijn vervoerd worden in de slachterij uitgeladen en gedurende enige tijd in een goed geventileerde aankomsthal bij blauw licht (zodat de kuikens rustig blijven) geplaatst. Afhankelijk van de gehanteerde methode worden de kuikens vervolgens verdoofd in een gasmengsel of in een elektrisch geladen waterbad. Er zijn ook slachterijen waar de kuikens met container en al in een gasmengsel worden gebracht en verdoofd. Na de verdoving worden de dieren gedood door de halsslagader door te snijden.

Na het aansnijden worden de dode kuikens ontdaan van hun veren. Dit gebeurt op een broei-plukafdeling waarbij ze eerst door een broeibak met water gaan om de veren los te weken waarna rubberen ‘plukvingers’ de veren verwijderen. Vervolgens worden eveneens volledig geautomatiseerd de organen verwijderd. Na een koelproces worden de kuikens vervolgens in stukken gesneden, eventueel ingevroren en verpakt in groot- of retailverpakkingen.

Kuiken of kip[bewerken]

Piepkuiken is jonge hen of haan van 4 tot 6 weken oud. Ze worden worden speciaal gehouden voor het vlees; piepkuiken wordt beschouwd als een delicatesse.[1]

Braadkip is voor het vlees gekweekte hen of haan in de leeftijd van 6 tot 10 weken. Daarmee is de braadkip net iets ouder dan het piepkuiken. Braadkip is de meest verkochte consumentenkip.

Protestacties[bewerken]

Stichting Wakker Dier begon in 2012 een actie tegen de gangbare kip die na 6 weken wordt geslacht. Deze wordt door de Stichting de plofkip genoemd, waarbij ze verschillende bedrijven probeert over te halen om geen plofkip te verkopen. Dit betreft onder andere Dr. Oetker, KFC, Subway, Albert Heijn, C1000, McDonald's en Domino's Pizza. Sommigen van deze merken stopten met de plofkip. Er zijn door Wakker Dier ook reclamespotjes tegen de plofkip gemaakt, zowel voor de radio als de televisie. In die spotjes worden bedrijven opgeroepen geen plofkip te gebruiken voor hun producten en in sommige spotjes wordt gezegd welke merken daarmee gestopt zijn.

Trivia[bewerken]

De lezers van het tijdschrift Onze Taal hebben 'plofkip' gekozen tot woord van het jaar 2012. Het woord kreeg 44 procent van de stemmen [2].