Laesie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een laesie is elk afwijkend weefsel in een organisme. Laesies zijn doorgaans het gevolg van ziekte of lichamelijke verwonding.

Oorzaken[bewerken]

Laesies worden veroorzaakt door processen die weefsels aantasten. Een tumor is een laesie, evenals omliggend weefsel dat door de tumor is beschadigd. Lichamelijke verwondingen, waaronder ook beschadigingen door elektrocutie en door inwerking van chemicaliën kunnen eveneens oorzaken zijn voor een laesie. Bij bepaalde ziekten kunnen laesies optreden, zoals huidafwijkingen door pokken. Verder kunnen laesies ontstaan door processen rond de celstofwisseling, zoals bij zweren, of auto-immuunreacties, zoals het geval is bij veel vormen van artritis.

Laesies worden soms opzettelijk toegebracht, zoals bij de neurochirurgische ingreep ter behandeling van epilepsie.

Soorten laesies[bewerken]

De definitie van laesie is zo ruim, dat het aantal soorten en varianten niet valt te bepalen. Zij kunnen worden gerangschikt naar oorzaak, naar de locatie en naar kenmerken als grootte en vorm. Daarnaast worden zij soms getypeerd naar het al dan niet innemen van fysieke ruimte. Zo zal een tumor ruimte innemen (en daardoor druk uitoefenen op omliggend weefsel) of een gat vormen in het bestaande weefsel.