Vliegermonument (Vaals)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vaals-Vliegschroef Vaalserberg.JPG

Het Vliegermonument is een monument in de plaats Vaals ter herinnering aan een Fokker C-VE-vliegtuig. Dit vliegtuig stortte neer op 27 juni 1932, waarbij beide inzittenden omkwamen. Het monument staat vlak bij de Wilhelminatoren, bij grenspaal 193-H en bestaat uit een propeller met informatiebord.

Om de vijf jaar wordt deze vliegtuigramp in juni herdacht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Toen na de Eerste Wereldoorlog in het Verdrag van Versailles bepaald was dat Duitsland vliegvelden moest sluiten (het mocht namelijk niet beschikken over een eigen luchtmacht), weken Duitse hobbyvliegers uit naar Nederland. Zo werd door Nederlanders in Vaals een nieuw vliegveldje aangelegd.

De middag van 27 juni 1932 raakte een van de drie militaire vliegtuigen, die voor een proefvlucht vertrokken waren vanaf Maritiem Vliegkamp De Kooy, in moeilijkheden boven het Vaalser bos. Waarschijnlijk was er sprake van een motorstoring. Bij een poging om op het vliegveldje te landen, was de curve te klein en werd een boomkruin geraakt, waardoor het toestel neerstortte en in brand vloog. De twee inzittenden, luitenant ter zee 1e klasse C.A. Weemhoff en sergeant-vliegtuigmaker-vlieger W.J. Nijhof, kwamen hierbij om.

In 1933 werd het Vliegermonument opgericht op initiatief van een zekere Stubach, die getuige was geweest van de crash. Het monument bestond eerst uit een houten propeller, maar in later tijd is deze vervangen door een aluminium exemplaar.

Plaquette[bewerken | brontekst bewerken]

Op de bijgeplaatste plaquette staat de volgende tekst:

HIER VONDEN DEN DOOD DEN 27 JUNI 1932
LUITENANT T/Z 1e KL.
C.A. WEEMHOFF
ZEIST - 38 JAAR
SERGEANT VLIEGTUIGMAKER VLIEGER
W.J. NYHOF
UTRECHT 30 JAAR
ZY ZYN GEVALLEN BY DE VERVULLING
VAN HUN PLICHT
-
LAAT HET EEN AANSPORING ZYN ONZE
PLICHT TEGENOVER HET VADERLAND
STEEDS MET DEZELFDE TOEWYDING
EN OPOFFERING TE VERVULLEN.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Verdere referenties[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Vliegermonument (Vaals) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.