Vliegveld Sazená

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vliegveld Sazená
Blik vanaf startbaan 33L (2021)
IATA: ICAO: LKSZ
Algemene informatie
Geopend 25 mei 1967
Eigenaar Aeroklub Kralupy nad Vltavou
Plaats Sazená/Chržín/Velvary
Website (cs) Officiële website
Nabij de luchthaven (2011)
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Vliegveld Sazená (Tsjechisch: Letiště Sazená) is een Tsjechisch binnenlands vliegveld nabij Sazená, Chržín en Velvary. Ook ligt het niet ver van Kralupy nad Vltavou. Opvallend aan het vliegveld is dat het op de grens van drie districten ligt: Kladno, Mělník en Litoměřice.

Faciliteiten en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

De technische faciliteiten van het vliegveld bevinden zich aan de zuidkant, in de gemeente Chržín. De uitbater en exploitant van het vliegveld is Aeroklub Kralupy nad Vltavou. Sazená is onderworpen aan hoogtebeperkingen vanwege de ligging diep in de terminal control area van de luchthaven van Praag en vliegveld Vodochody.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vliegveld Sazená werd in de jaren 1960 aangelegd ter vervanging van het vliegveld Kralupy bij Lobeček, dat in 1958 moest wijken voor de bouw van de chemische fabriek Kaučuk Kralupy. Op 25 mei 1967 steeg het eerste vliegtuig op. In eerste instantie diende het vliegveld als militaire reserveluchthaven. Ook gebruikte het bedrijf Aero Vodochody de grasbaan voor het testen van de schietstoel van de Aero L-39 Albatros-vliegtuigen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sazená Airport van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.