Vliet (watergang)
Vliet is Oudnederlands voor een watergang met stromend water. Het was oorspronkelijk een term voor een natuurlijke waterloop in zeekleigebied waarin getijden duidelijk merkbaar waren. Vanaf de Grote Ontginning was het ook een benaming voor een ter ontwatering aangelegde wetering.[1] Het werd een veelgebruikte geografische aanduiding.
Steden
[bewerken | brontekst bewerken]In stedelijke gebieden werd de Vliet vaak overwelfd of gedempt, en vindt men het terug in straatnamen, zoals de Brouwersvliet in Antwerpen, of het Vlietje in Lier alsook in Mechelen, "Op de Vliet" in Kessel-Lo, de gedempte Vliet in Leeuwarden. De term wordt nog steeds gebezigd met betrekking tot de oude waterlopen, onder andere te Mechelen waar in de binnenstad een kort stukje van een vliet nimmer overwelfd werd en gekend bleef als "'t Groen Waterke" en in het begin van de 21ste eeuw delen van overwelfde vlieten, de Melaan en de Heergracht, langsheen de gelijknamige straten heropend en heraangelegd werden om opnieuw tot het stadszicht te behoren.
Waterlopen met de naam Vliet
[bewerken | brontekst bewerken]- Vliet (Antwerpen)
- Vliet (Rupelmonde)
- Boezemvliet, een waterloop tussen Maasdam en Puttershoek in Zuid-Holland
- Delftsche Vliet, een kanaal tussen Delft en Den Haag in Zuid-Holland
- Maalvliet De Pleyt, een waterloop in Willeskop
- Noordvliet, een kanaal bij Maassluis in Zuid-Holland
- Steenbergse Vliet, een watergebied bij Steenbergen in Noord-Brabant
- Roosendaalse Vliet, een riviertje bij Roosendaal in Noord-Brabant
- Vliet (Zuid-Holland), een rivier bij Leiden in Zuid-Holland
- Vliet (Rijnsburg), een doodlopende tak van de Oude Rijn in het hart van Rijnsburg
- De Vliet (Achel), een zijriviertje van de Dommel bij Achel
- Vliet (Frankrijk), een waterloop die de grens vormt tussen Broekkerke en Broekburg in het gehucht Koppenaksfoort
- Voorste Vliet, een restant van het riviertje De Werken in Werkendam
- Vrouwvliet, van een waterloop die over haar 28 km lengte verscheidene benamingen draagt, het laatste eind te Mechelen dat in de Dijle uitmondt
- Schelluinsevliet, een waterloop in Schelluinen
- Het Vliet (watergang Leeuwarden), een waterloop in het oosten van Leeuwarden. De vaart is tussen het het stadscentrum en de Archipelweg gedempt. Gedeelte aan de Tuinen en ter hoogte van de wijk Schieringen zijn nog intact.
Plaatsnamen
[bewerken | brontekst bewerken]Zandvliet, Poortvliet en Eikevliet.
Duitsland
[bewerken | brontekst bewerken]In Noord-Duitsland, onder andere te Hamburg, wordt het etymologisch verwante, grammaticaal onzijdige woord Fleet of Fleth hiervoor gebruikt. Dit is een leenwoord uit het Nederlands.[2]