Broekkerke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Broekkerke
Brouckerque
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Gemeentewapen
Broekkerke (Frankrijk)
Broekkerke
Situering
Regio Hauts-de-France
Departement Noorderdepartement (59)
Arrondissement Duinkerke
Kanton Groot-Sinten
Intercommunalité Vlaamse Heuvels
Cultuurregio Frans-Vlaanderen
Landstreek Franse Westhoek
Landschap Blootland
Coördinaten 50° 57′ NB, 2° 18′ OL
Algemeen
Oppervlakte 11,91 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
1.444[1]
(121 inw./km²)
Hoogte 0 - 8 m
Burgemeester Marie-Claude Lermytte
Overig
Postcode 59630
INSEE-code 59110
Detailkaart
Kaart van Broekkerke
Locatie van de gemeente in de Franse Westhoek
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Broekkerke (Frans: Brouckerque) is een gemeente in de Franse Westhoek in het Franse Noorderdepartement (Frans: département du Nord). De gemeente ligt in Frans-Vlaanderen in de streek het Blootland. Zij grenst aan de gemeenten Groot-Sinten, Spijker, Pitgam, Loberge, Broekburg, Kraaiwijk en Loon. Broekkerke wordt gescheiden van Pitgam door het Kanaal van de Hoge Kolme, een onderdeel van de Kolme. Het wordt gescheiden van Broekburg door de Vliet, van Kraaiwijk en Loon door de Broekburgvaart en van Loberge door de Schey-Dyck. Tegen Kraaiwijk en Broekburg ligt ook nog het gehucht Koppenaksfoort. De gemeente had op 1 januari 2021 1.444[1] inwoners.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Broekkerke werd voor het eerste keer vermeld rond 800 op een kaart van Malbrancq; die het westelijk deel toont van de delta van de Aa, als Ecclesia in broco wat Latijn is voor "kerk in het moeras". De plaatsnaam heeft een Oudnederlandse herkomst.[2] In de loop der jaren werd Broekkerke vermeld als: Brockerka in 1139, Bruckerque in 1142 en Brocherche in 1168 . In de dertiende eeuw werd het vermeld als Brokerke en in de veertiende eeuw als Broukerke. Rond 1760 werd uiteindelijk de Franse schrijfwijze Brouckerque aangenomen en in 2021 heeft het gemeentebestuur van Broekkerke besloten om daarnaast ook de schrijfwijze Broekkerke te gebruiken op de plaatsnaamborden en dergelijke[3].

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

De Vliet in Koppenaksfoort

Broekkerke, bezit natuurlijk een aantal waterlopen. Drie kanalen doorsnijden de gemeente: het Kanaal van de Hoge Kolme, een onderdeel van de Kolme, de Broekburgvaart en het Afleidingskanaal van de Kolme. Tevens is er een oude rivier gelegen: de Vliet. In het noordoosten van de gemeente verbindt het Nieuw kanaal van Mardijk de Broekburgvaart met de achterhaven van Duinkerke en indirect dus met de Noordzee.

Broekkerke bezit daarnaast een aantal weteringen, plaatselijk watergangs genoemd,: de "Schey Dyck", die de grenst vormt met Loberge; de "Pauw Dyck"; de "Langhe Gracht", die de plaats in tweeën deelt; de "Sparrewaerde Dyck"; de "Waeter Plecke Dyck"; de "Melk Dyck"; de "Lamberts Dyck"; de "Vinckelsgracht" en de "Reep Dyck".

Op het grondgebied van Broekkerke zijn een aantal kleine gehuchten gelegen: de "Nunne Hof Houck", oorspronkelijk een bezit van de abdij van Broekburg; de "Sparrewaerde Houck" en de "Bouckerkof Houck", genoemd naar hun oorspronkelijke heren; de "Kerkhof Houck", gelegen achter het kerkhof; de "Tempeliers Houck", oorspronkelijk een commanderij van de Orde van de Tempeliers, en de "Blaeuwen Jans Houck", gelegen in het westen van de gemeente richting Koppenaksfoort.[4][5]

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Broekkerke bedroeg op 1 januari 2021 11,91 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 121,2 inwoners per km².

Kaart van de gemeente met belangrijkste infrastructuur, bodemgebruik en omliggende gemeenten

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Koppenaksfoort, Kraaiwijk, Spijker, Pitgam, Loberge

Zie de categorie Broekkerke van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.