Waten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Waten
Watten
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Gemeentewapen
Waten
Waten
Situering
Regio Nord-Pas-de-Calais
Departement Noorderdepartement (59)
Arrondissement Duinkerke
Kanton Bourbourg
Cultuurregio Frans-Vlaanderen
Landstreek Franse Westhoek
Landschap Houtland
Coördinaten 50° 50′ NB, 2° 13′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7,32 km²
Inwoners (1 jan. 2011) 2.568 (350,8 inw/km²)
Hoogte 1 - 73 m
Burgemeester Daniel Deschodt
Overig
Postcode 59143
INSEE-code 59647
Detailkaart
Locatie van de gemeente in de Franse Westhoek
Locatie van de gemeente in de Franse Westhoek
Foto's
TourAbbayedeWatten.jpg
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Waten (Frans: Watten; lokaal: Watt) is een gemeente in het noordwesten van Frankrijk (in Frans-Vlaanderen en de Franse Westhoek) en maakt deel uit van het kanton Bourbourg, arrondissement Duinkerke in het departement Noorderdepartement.

rue de l'Eglise

Het stadje telt 3030 inwoners (1990) en heeft een totale oppervlakte van 732 ha. De hoogte varieert er tussen 2m aan de oevers van de Aa en 72m op de top van de Watenberg. Het ligt aan de monding van de Kolme in de Aa.

Gemeentewapen[bewerken]

Gepaald en tegengepaald van zilver en keel van zes stukken. Dit is geen historisch wapen, maar een fantasie van d'Hozier.

Geschiedenis[bewerken]

Watten in de Flandria illustrata
Watten, 1728

De Aa-vallei was tot in de 5e en de 6e eeuw een uitgestrekte moerasvlakte, die enkel ter hoogte van de Watenberg nauw genoeg was om te worden gedwarst. In deze engte lag de voorde van de Romeinse heerweg van Kassel naar Boulogne die de plaats zijn naam gegeven heeft : wad, doorwaadbare plaats, van het Germaans "watan".

In 874 werd er op de Watenberg een aan Sint-Rikiers (Richarius) gewijde kapel gebouwd; vanaf de elfde eeuw groeide hierrond een volwaardige abdij (zie abdij van Waten).

Een eerste heer, Burgin van Waten, wordt reeds in 1013 vermeld. In de 12e eeuw liet Filips van de Elzas de Aa tot aan het gehucht Watendam indijken, waardoor een deel van het moerasgebied ingepolderd kon worden. Op 26 december 1302 werd het Franse leger onder maarschalk Milon de Noyers er verslagen door Diederik van Hondschote. In 1314 schonk Robrecht III van Béthune het stadje verschillende vrijheden, maar in 1383 werd Waten geplunderd en in brand gestoken door de troepen van de Franse koning Karel VI.

In de 13e eeuw volgden de Van Haveskerkes de oorspronkelijke bezitters op als heren van Waten, waarna de heerlijkheid vanaf de 15e eeuw via een reeks huwelijken eigendom werd van respectievelijk de families van Eeckhout, d’Ongnies de Mérode en, in 1629, d’Isenghien (eigenlijk “van Izegem”). In 1719 verkocht Louis de Gand de Mérode de Montmorency, prins d’Isenghien, luitenant-generaal in het Franse leger, de heerlijkheid samen met andere domeinen aan de markies de la Viefville de Steenvoorde, die haar behielden tot aan de Franse Revolutie.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Bergmolen (2006)

Het stadje zelf heeft uit haar lange geschiedenis enkel de toren van de Sint-Gilliskerk kunnen behouden; ze werd tussen 1496 en 1513 in Artesische kalksteen opgetrokken en is in 1996 voorbeeldig gerestaureerd. De kerk zelf dateert van 1843-49, naar een ontwerp van de Duinkerkse architect François Develle. Wel werd er bij de bouw heel wat materiaal van de vorige constructie gerecupereerd, maar dat is er niet echt aan te merken. In 1876 verhoogde men de middenbeuk. Op het kerkhof van Waten bevindt zich een Brits oorlogsgraf uit de Eerste Wereldoorlog.

Boven op de berg die Waten domineert verrijst de oude kalkstenen vieringtoren van de abdijkerk, opgetrokken in de 14e eeuw. Hij is volledig hol en heeft geen dak meer. De rest van het abdijcomplex is volledig verdwenen. Aan de voet van de toren stond tot nog in de zestiger jaren van de 20e eeuw het riante landhuis van de bisschoppen van Sint-Omaars; vandaag is het een compleet tot puin vervallen ruïne. De gemeente heeft het domein omstreeks 2000 kunnen aankopen en doet wat inspanningen om de site toegankelijk te maken.

Op een van de aarden bastions van het oude fort en gericht naar Waten staat de Bergmolen, gebouwd in 1731 en in de jaren 1990 gerestaureerd door haar eigenaar de gemeente.

Demografie[bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente

Bekende inwoners[bewerken]

Externe links[bewerken]