Naar inhoud springen

Chlamydatus pulicarius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door BKannen (overleg | bijdragen) op 11 feb 2020 om 12:17.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Chlamydatus pulicarius
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Chlamydatus
Curtis, 1833
Soort
Chlamydatus pulicarius
(Fallén, 1807)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Chlamydatus pulicarius op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De vlomantelwants (Chlamydatus pulicarius) is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Carl Fredrik Fallén in 1807.

Uiterlijk

De bijna volledig zwarte, ovaal gevormde wants is macropteer of submacropteer en kan 2.5 tot 3 mm lang worden. De pootjes hebben vaak gele dijen en gele schenen waar zwarte stippen en stekeltjes op zitten. Het eerste segment van de antennes is zwart, soms lichter. Bij mannetjes is het tweede segment zwart, bij vrouwtjes gedeeltelijk geel. De laatste twee segmenten zijn geel gekleurd. De soorten uit het genus Chlamydatus lijken erg op elkaar. Chlamydatus pulicarius lijkt sterk op Chlamydatus pullus , ze zijn alleen met genitaalonderzoek van elkaar te onderscheiden. Chlamydatus evanescens heeft rode ogen en bij Chlamydatus saltitans zijn de voorvleugels gedeeltelijk licht gekleurd. Ze kunnen ook verward worden met soorten uit het genus Halticus maar die hebben duidelijk langere antennes.

Leefwijze

De soort kent twee generaties per jaar en overwintert als eitje. De volwassen dieren kunnen van mei tot oktober gevonden worden op de bodem van droge gebieden onder grassen en op diverse kruiden zoals bijvoorbeeld alsem.

Leefgebied

In Nederland is de soort vrij algemeen met uitzondering van de kustgebieden en zeeland. Het verspreidingsgebied is Holarctisch, van Europa tot Azië, China en Noord-Amerika.

Externe link

  • Kaarten met waarnemingen: