Vogelenzang (Spijkenisse)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vogelenzang
Wijk van Spijkenisse
Vogelenzang-Noord

Vogelenzang-Zuid

Kerngegevens
Gemeente Nissewaard
Plaats Spijkenisse
Coördinaten 51°50'0"NB, 4°18'40"OL
Oppervlakte 76 ha.  
- land 73 ha.  
- water 3 ha.  
Overig
Postcode(s) 3208

Vogelenzang is de meest westelijke woonwijk van de Nederlandse plaats Spijkenisse. In het zuidoosten grenst hij aan de wijk Vriesland, in het oosten aan de wijk De Akkers, in het noorden aan Park Vogelenzang (dat officieel tot het buitengebied hoort) en in het zuiden en westen aan weilanden. De wijk is gebouwd tussen 1983 en 1985; er staan voornamelijk eengezinswoningen en het inwoneraantal schommelt rond de 5600.

Boerderij Vogelenzang[bewerken | brontekst bewerken]

De wijk ontleent zijn naam aan de voormalige boerderij Vogelenzang. Die stond in de westelijke punt van de aangrenzende polder (nu wijk) Vriesland, bij Vogelenzang-Zuid. In de Tweede Wereldoorlog werd een schuur van deze boerderij door het Verzet gebruikt om schietoefeningen te houden; uiteraard stond er altijd iemand op de uitkijk om te kunnen waarschuwen voor naderende Duitse soldaten.[1] Rond 1980 is de boerderij gesloopt. Ervoor in de plaats kwam Jongerencentrum Westdijk.

Straatnamen[bewerken | brontekst bewerken]

De straten in Vogelenzang zijn genoemd naar muziekinstrumenten, muziekstukken en componisten. Uitzondering is de Dallelaan, vernoemd naar de watergang Dalle die aan de westkant van de wijk stroomt.[2] In het zuidelijke deel zijn de straten genoemd naar Nederlandse componisten. Lambertus Verweel (Spijkenisse 24-6-1911 ; Ontario 6-3-1966), naar wie de L. Verweelstraat is genoemd, is de enige componist die geboren en getogen is in Spijkenisse. Hij was onder andere de oprichter en dirigent van muziekvereniging Oefening en Ontspanning in Spijkenisse. Hij trouwde met plaatsgenote Aria van Hamburg en emigreerde in 1951 naar Canada.[3]

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Drie basisscholen
  • Basis gezondheidszorg (tandzorg, huisartsenpraktijk, apotheek)
  • Openbaar vervoer: de Spijkhopper verbindt Vogelenzang met Spijkenisse-Centrum.

Winkels zijn in de nabijgelegen wijk De Akkers (Akkerhof), waar ook metrostation De Akkers is.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]