Voor Dummies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het gelijknamige televisieprogramma, zie ... voor Dummies
Verschillende boeken uit de Voor Dummies-serie

Voor Dummies is een uitgebreide boekenreeks van instructieboeken over uiteenlopende onderwerpen, gericht op mensen die weinig of niets van deze onderwerpen afweten. Het taalgebruik is eenvoudig, maar niet neerbuigend. Overigens moet het "voor dummies" in de titel niet te letterlijk worden genomen; de uitgever benadrukt dat het gezien moet worden als een koosnaampje. De ondertitel luidt 'Voor Dummies zijn overal!', om weer te geven dat de Voor Dummies boeken altijd en overal door iedereen gebruikt (kunnen) worden.

Achtergrond[bewerken]

De boeken zijn een voorbeeld van een mediafranchise. Ze zijn herkenbaar aan de cover, welke meestal in de kleuren geel en zwart is, en een afbeelding toont van een figuur met een driehoekig hoofd genaamd de "Dummies Man". Het logo op de kaft is informeel en met de hand geschreven.

Bijna alle Dummiesboeken zijn verdeeld in "delen", welke bestaan uit hoofdstukken die aan elkaar zijn gerelateerd. Elk deel wordt ingeluid door een Rich Tennant-strip die refereert aan het onderwerp dat in dit deel ter sprake komt.

Geschiedenis[bewerken]

De Voor Dummies-serie begon in 1991 met DOS voor Dummies, geschreven door Dan Gookin en gepubliceerd door IDG Books. Het idee kwam van hoofdredacteur Michael "Mac" McCarthy, wiens oom ooit met een voorstel kwam voor een boek dat "precies genoeg informatie bevatte voor ons dommeriken".[1] Het boek werd al snel erg populair omdat er maar weinig soortgelijke boeken waren die gericht waren op beginnelingen.

Een andere lezing vertelt dat het idee kwam van een klant in een boekwinkel die op zoek was naar een eenvoudig boek over DOS.[2]

De eerste Dummies-boeken waren allemaal gericht op computers en software, maar al snel werden ook andere onderwerpen aangesneden. De serie wordt nu gepubliceerd door John Wiley & Sons.

Uitbreidingen en alternatieve versies[bewerken]

Er bestaan verschillende gerelateerde boekenseries, zoals Dummies 101. Deze maakt gebruik van grotere boeken met daarin een stap-voor-stap handleiding.

Een andere spin-off reeks is Meer ... voor Dummies, welke bestaat uit vervolgen op de titels uit de “voor Dummies” reeks. Sinds 2010 verschijnen ook kleinere voor Dummies-boekjes.

In Nederland[bewerken]

In Nederland worden de Voor Dummies sinds 1 september 2014 uitgegeven door BBNC uitgevers. Daarvoor waren de rechten in handen van Pearson Education Benelux. Door een koerswijziging in het beleid bij Pearson, werd besloten dat de Voor Dummies niet langer bij Pearson pasten. Hierna nam BBNC uitgevers het stokje over. De eerste titel die verscheen onder de vlag van BBNC uitgevers was De kleine Geschiedenis van Amsterdam voor Dummies.

In andere talen[bewerken]

De boeken uit de reeks zijn in veel talen vertaald onder de volgende titels:

Externe links[bewerken]