Vooruitgang en Armoede

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vooruitgang en Armoede
1881 editie van Vooruitgang en Armoede
Oorspronkelijke titel Progress and Poverty: An Inquiry into the Cause of Industrial Depressions and of Increase of Want with Increase of Wealth: The Remedy
Auteur(s) Henry George
Land Verenigde Staten
Oorspronkelijke taal Engels
Oorspronkelijk uitgegeven 1879
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Vooruitgang en Armoede (originele titel: Progress and Poverty: An Inquiry into the Cause of Industrial Depressions and of Increase of Want with Increase of Wealth: The Remedy) is een boek van sociaal theoreticus en econoom Henry George dat werd gepubliceerd in 1879. Het boek onderzoekt de vraag waarom armoede gepaard gaat met economische en technologische vooruitgang en waarom economieën de neiging hebben tot cyclische hoogte- en dieptepunten. George gebruikt geschiedenis en deductieve logica om te pleiten voor een radicale oplossing die zich richt op het belasten van de financiele opbrengsten ten gevolge van het bezit van natuurlijke hulpbronnen en grond.

Er werden miljoenen exemplaren verkocht en hiermee werd het een van de bestverkochte boeken van einde van de 19e eeuw[1]. Het hielp het Progressieve Tijdperk op gang komen en vormde de basis voor een wereldwijde sociale hervormingsbeweging rond de ideologie die nu bekend staat als het 'Georgisme'.

Zie de categorie Progress and Poverty van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.