Vredesmonument in Hiroshima

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vredesmonument van Hiroshima (Genbakukoepel)
Werelderfgoed cultuur
Vredesmonument in Hiroshima
Land Vlag van Japan Japan
Coördinaten 34° 23′ NB, 132° 27′ OL
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 775
Inschrijving 1996 (20e sessie)
Kaart
Vredesmonument in Hiroshima (Japan)
Vredesmonument in Hiroshima
UNESCO-werelderfgoedlijst

Het Vredesmonument in Hiroshima of de Atoombomkoepel (Japans: 原爆ドーム, Genbakukoepel) is een gebouw dat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het is een van de weinige grotere gebouwen die overeind zijn blijven staan na de atoombomaanval op Hiroshima van 6 augustus 1945, ondanks het feit dat het gebouw zich op 160 meter van de explosie bevond. Het overeind blijven wordt toegeschreven aan het feit dat de bom op een hoogte van 580 meter tot ontploffing werd gebracht en het gebouw daardoor 'in mindere mate' horizontale drukverschuivingen onderging.

Na de explosie is er lange tijd discussie geweest of de ruïne niet moest verdwijnen. Tegenstanders van het behoud ervan wilden niet dat de Japanse bevolking (en dan vooral die van Hiroshima) dagelijks met de verschrikkelijke feiten en de gevolgen daarvan zouden worden geconfronteerd. Pas in de jaren zestig werd definitief besloten het gebouw te laten staan. Het is sindsdien uitgegroeid tot gedenkplaats voor het bombardement waarbij bijna de gehele stad verwoest werd.

Het gebouw is ontworpen door de Tsjech Jan Letzel en werd in april 1915 geopend. Het werd Hiroshima Prefectural Commercial Exhibition (HMI) genoemd.[1]


Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hiroshima Peace Memorial (Genbaku Dome) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.