Vrijwilligers in de Tweede Boerenoorlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de Tweede Boerenoorlog (door Afrikaners Tweede Vryheidsoorlog genoemd) maakte het Verenigd Koninkrijk zich uitermate impopulair vanwege het Britse beleid dat gevoerd tijdens de oorlog tegen de Boeren (voormalig Nederlandse kolonisten). Militaire steun door regeringen kwam er niet uit Europa, wel gingen er een groot aantal vrijwilligers naar de Boerenrepublieken Oranje Vrijstaat en Transvaal.

Aantal Vrijwilligers uit andere landen[bewerken | brontekst bewerken]

Land Aantal
Vlag van Nederland Nederland 2.000
Vlag van Duitsland Duitsland 550
Vlag van Frankrijk Frankrijk 400
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten 300
Vlag van Denemarken Denemarken, Vlag van Noorwegen Noorwegen, Vlag van Zweden Zweden 230-300
Vlag van Rusland Rusland 225
Vlag van Italië Italië 200
Vlag van Ierland Ierland 200

Nederlandse vrijwilligers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Nederland in de Tweede Boerenoorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Nederlanders voelden zich verbonden met de Boeren, zij spraken immers dezelfde taal en de Boerenrepublieken waren het gevolg van de expansiedrift van Nederland in de Gouden Eeuw. In totaal vochten er zo'n 2.000 Nederlanders mee, die speciaal na het bezoek van Paul Kruger in 1900 vanuit Nederland kwamen. Daarnaast woonden ongeveer 50.000 Nederlanders ten tijde van de oorlog in de Oranje Vrijstaat en de Zuid-Afrikaansche Republiek.

Amerikaanse vrijwilligers[bewerken | brontekst bewerken]

De Verenigde Staten van Amerika bemoeide zich vrijwel niet met de Engelse Boerenoorlogen in Zuid-Afrika. Wel waren er Amerikanen die zich als vrijwilliger voor de strijd meldden. Opmerkelijk is dat veel van die Amerikaanse vrijwilligers Nederlandse Amerikanen waren, geëmigreerde Nederlanders uit de Nieuwe Wereld die de voormalige Nederlanders in Zuidelijk Afrika wilden helpen.

Vrijwilligers uit het Britse rijk[bewerken | brontekst bewerken]

Er waren ook vrijwilligers uit het Britse Rijk die zich meldden aan Boerenkant. Het ging vaak om Canadese, Indiase en Ierse soldaten die vonden dat de Britten zich onmenselijk gedroegen in de strijd tegen de Boeren die volgens hen het recht aan hun kant hadden.

Enkele beroemde vrijwilligers[bewerken | brontekst bewerken]

uit Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

uit Ierland[bewerken | brontekst bewerken]

uit Rusland[bewerken | brontekst bewerken]

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Chris Schoeman, The unknown Van Gogh : the life of Cornelis van Gogh, from the Netherlands to South Afrika, Kaapstad, Zebra Press, 2015. ISBN 9781770227910

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Chris Schoeman: Brothers in Arms : Hollanders in the Anglo-Boer War. Cape Town, Random House Struik, 2012. ISBN 9781770223424