Vuurgarnaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vuurgarnaal
IUCN-status: Onzeker[1] (2013)
Vuurgarnaal
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia
Stam:Arthropoda
Onderstam:Crustacea
Klasse:Malacostraca
Orde:Decapoda
Infraorde:Caridea
Familie:Atyidae
Geslacht:Neocaridina
Soort
Neocaridina heteropoda
Liang, 2002[2]
Afbeeldingen Vuurgarnaal op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Vuurgarnaal op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De vuurgarnaal (Neocaridina heteropoda) is een roodachtige garnaal (ook wel cherry-garnaal of rode garnaal genoemd) die veel in gezelschapsaquaria wordt gehouden.

Voorkomen en ecologie[bewerken]

N. heteropoda is een zoetwatergarnaal uit China, Korea en Taiwan. In Hawaï is de soort als exoot te vinden. Ze komt van nature voor in water met een temperatuur van 18 tot 28 graden Celsius en een neutrale pH van 6,5 tot 7,5. Deze soort is sterk verwant met N. denticulata en verschilt ervan doordat de derde en vierde pereopoden seksueel dimorf zijn.[2]

De Vuurgarnaal is een selectief gefokte soort, wat betekent dat de rode kleur langzaam werd gefokt uit de wilde variëteit. De kleur van de wilde vorm is erg variabel en kan worden aangepast aan de omgeving met behulp van chromatoforen.

Het is een sociale soort die voorkomt in kleine groepjes van zes en meer individuen. In gevangenschap kunnen ze tot 18 maanden oud worden.

Alhoewel vuurgarnalen omnivoren zijn, is er een duidelijke voorkeur voor plantaardig materiaal zoals algen.

Voortplanting[bewerken]

Neocaridina heteropoda vertoont een duidelijk seksueel dimorfisme: naast de vorm van de pereopoden verschillen mannetjes en vrouwtjes ook in grootte (vrouwtjes zijn grootst) en in kleur (mannetjes zijn vaak bleker en valer gekleurd).

Zoals bij alle Pleocyemata is er geen larvaal nauplius stadium. Na de bevruchting worden de eieren uitgebroed, vastgehecht aan de pleopoden gedurende 3 tot 4 weken. Juvenielen zijn bij het uitsluipen 2 tot 3 mm en leven en eten dan onmiddellijk als adulten.