Homopholis walbergii

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wahlbergs gekko)
Naar navigatie springen Jump to search
Homopholis walbergii
Homophilus wahlbergii.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Gekkota (Gekko's)
Familie:Gekkonidae
Geslacht:Homopholis
Soort
Homopholis walbergii
Smith, 1849
Afbeeldingen Homopholis walbergii op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Homopholis walbergii op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Homopholis walbergii is een hagedis die behoort tot de gekko's (Gekkota) en de familie Gekkonidae.[1] De wetenschappelijke naam werd lange tijd geschreven als wahlbergii in plaats van walbergii. Omdat de naam is afgeleid van de ontdekker van het eerste exemplaar, een zekere Walberg, is de wetenschappelijke naam later aangepast.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De basiskleur is grijs en over het gehele lichaam zijn kleine, donkere vlekjes aanwezig, die soms samensmelten tot strepen. De iris is oranjegrijs gekleurd, de kop en staart zijn erg dik en stomp. De buik is meestal wit en deze gekko kan ongeveer 20 centimeter worden waarvan een derde staart. De tenen dragen zeer grote hechtkussens (lamellae). Deze soort klimt veel en zit overdag verscholen in rotsspleten en tussen takken. Het is een nachtactieve soort die tijdens de schemering tevoorschijn komt. Het vrouwtje is van een mannetje te onderscheiden doordat deze laatste een dikkere staartwortel heeft en doorgaans groter wordt. De gekko heeft een plomp voorkomen, met name oudere dieren.

Algemeen[bewerken]

Leefgebied

Homopholis walbergii leeft in drogere savannen tot halfwoestijnen en droge kustbossen met enige beschutting en kan als hij flink gegeten heeft maanden zonder voedsel. Drinken doet deze soort door dauwdruppels op te likken en het voedsel bestaat uit alles wat hij tijdens de jacht tegenkomt; insecten en andere geleedpotigen maar ook kleine hagedissen worden gegeten. De gekko komt voor in Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe en Mozambique, veelal in streken met een gemiddelde dagtemperatuur van rond de 35 graden en een nachttemperatuur van 20 graden. Ook prefereert deze soort een hogere luchtvochtigheid, van boven de 50%. De soort komt nog algemeen voor en wordt als zeer nuttig gezien omdat de gekko op insecten afkomt die door het licht van de huizen worden aangetrokken.

Taxonomie[bewerken]

Homopholis walbergii werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Charles Hamilton Smith in 1849. De oorspronkelijke wetenschappelijke naam was Gecko wahlbergi en later is de soortnaam vaak geschreven als Homopholis wahlbergii.

Er worden twee ondersoorten erkend, die voornamelijk verschillen in verspreidingsgebied.

Bronvermelding[bewerken]